Purjehduskausina 2021 ja 2022 LrPS:n perinteiset tiistaipurjehdukset kisataan STARK Week Race -lipun alla. Stark-Lappeenranta tukee tapahtumaa. Alkukauden kisat purjehditaan touko-kesäkuussa (25.5.-29.6., 6 osakilpailua). Heinäkuussa kisataan muualla ja lomaillaan. Kisat jatkuvat ti 3.8. ja jatkuvat syyskuulle. Viimeinen STARK Week Race purjehditaan 14.9. Yhteensä SWR-kisoja on tänä kesänä 12 kpl.

Purjehduskausi 2021

Kauden yhteenveto: tiistaikisat yhteenveto


Tiistai 7.9.2021

Ennuste oli 3m/s ja mahdollisesti sade kuuroja. Startti oli siirretty upolella tunnilla 17.45 ja rata ajettiin myötäpäivää. Melkein kaikki ehtivät viivalle ajoissa.

Tuuli oli lähdössä lounas – länsi suunnasta 3 m/s. Onyx ja Fatmai pääsivät hyvin irtoamaan viivalta. Tuuli oli hiukan puuskaista ennen Mertaniemeä ja vaikka sijoitukset eivät vaihtuneet, erot veneiden välillä muuttuivat jatkuvasti.

Järjestys oli Akkasaaressa Onyx, Fatmai, Cascade, Tiffany. Akkasaaresta oli hyvä luovi kohti kaupunkia. Wilmastrada alkoi tehdä nousua. Maaliin ensimmäisenä tuli Onyx. Hiljenevään keliin seuraavina maaliin Fatmai, Cascade ja Wilmastrada.

Ensi viikolla sitten kauden viimeiset kisat tälle kaudelle.

Tiistain 7.9 tulokset

 

 

 

Tiistai 31.8.2021

Kevyt ennuste muuttui tyyneksi keliksi lähdössä. Vaikka rata oli suunniteltu hieman pidemmäksi, niin lopuksi ajettiin vain Mertaniemen vihreölle ja takaisin Wilmanrannan edustalle. Ainoana maalin jaksoi ajaa Onyx, muut eivät päässeet edes vihreälle viitalle.

Ensi viikolla jälleen uusin tuulin.

Tiistain 31.8 tulokset

 

 

H-veneet tiukassa nipussa.

Onyx maalisuoralla.

Tiistai 24.8.2021

Jälleen pilvinen ja melko kolea päivä. Illalla tuuli oli keventynyt ja harjoitusten alkaessa tuulta oli 3 m/s pohjoisesta. Tuuli vaihteli välillä melkoisesti, mutta pysyi kuitenkin keskimäärin 3-4 m/s.

Rata päätettiin jälleen ajaa myötäpäivää. Lähdössä eturivissä olivat Botniat ja Wilmastrada. Myös Tiffany pääsi hyvin linjalta liikkeelle. Kryssillä Mertaniemeen sijoitukset vaihtelivat hiukan. Mikonsaarenselälle käännettäessa Wilmastrada johdatti joukkoja, Botnioiden seuratessa. Myötäisellä Wilmastrada ei juurikaan saanut revittyä eroa, vaan Akkasaareen tulivat Wilmastrada ja Botniat suht yhtä aikaa. Lopussa sijoitukset eivät muuttuneet ja Fatmai onnistui lisäämään riittävästi ero Cascadeen viimeisellä luovilla.

Mukana oli hienosti kolme H-venettä, joista parhaiten onnistui Nestori Mäntysaaren Senga, tullen illan kisassa hienosti kolmanneksi.

Tiistain 24.8 tulokset

 

Tiistai 17.8.2021

Pilvinen päivä, mutta ei sateinen. Tuulta mukavasti 5 m/s kaakosta. Rata päätettiin purjehtia kahdeksan veneen kesken myötäpäivää.

Tasainen lähtö sivutuulessa. Wilmastrada ampaisi kärkeen ennen Mertaniemeä, Onyx perässään. Mertaniemestä Senga johtui keskeyttämään välinerikkoon. Mikonsaaren selällä oli vastatuuli osuus, jossa sijoitukset eivät juuri vaihtuneet. Loppu kisa meni samassa järjestyksessä, erojen vaihdellessa. Maalissa ensimmäisenä siis Wilmastrada ja toisena Onyx.

Tulokset tiistai 17.8.2021

 

Tiistai 10.8.2021

Hieno purjehduspäivä. Tuulta 3-4 m/s lounaasta ja lämpotila noin 22 astetta. Rata päätettiin ajaa myötäpäivää. Alussa Onyx ja Cascade karkasivat, Tiffanyn ja Fatmain ajaessa takaa. Cascade johti kisaa vielä tultaessa Akkasaaren salmeen Onyxin ollessa tuntumassa. Fatmai sen sijaan teki ylimääräisen koukkauksen Mikonsaarenselällä ja jäi kaksikosta.

Onyx onnistui pääsemään johtoon ja tekemään eron Cascadeen, mutta Cascade onnsitui pitämään johdon loppuun asti, Onyxin tulessa toiseksi.

Tulokset tiistai 10.8.2021

Tiffany ja Fly ennen lähtöä.

Hieno keli

Onyxin lähtö

Fatmai karannut lepuuttaja löytyi Mikonsaarenselältä.

Otettiin kyytiin kisan tuoksinassa

——————————————————————————————–

Tiistai 3.8.2021

Syyskausi aloitettiin varsin navakassa tuulessa, keskituulen ollessa 7-8m/s. Ratana oli normaalirata myötäpäivää. Kovasta kelistä johtuen Cascade oli ainut vene, joka nosti spinaakkerin Mikonsaaren selälllä. Cascade ajoi myös vastustamattomasta nopean kisan voittoon.

Tulokset tiistai 3.8.2021

 

————————————————————————————————–

Tiistai 29.6.2021

Juhannuksen jälkeinen, kevätkauden viimeinen STARK Week Race kokosi starttilinjalle neljä venettä. Kohtalaisessa, mutta lämpimässä pohjoistuulessa kisattiin normireitti ja voittajaksi sukeutui H-vene Pohjan Akka. Tiffany löytyi listan kakkospaikalta ja isosta tasoituskertoimesta kärsivä Wilmanstraada oli kolmas. Mukana oli myös skinnarilaisten Skuutti-seuran ohjastama seuran H-vene Väinö, joka kuitenkin joutui jättämään leikin kesken.

Syyspuolella jatketaan! STARK Week Race palaa tiistai-iltojen ohjelmaan 3.8. ja sitä voikin pitää hyvänä treenikertana seuraavana viikonloppuna seilattavaa Saimaa Geopark Regattaa varten: lauantaina 6.8. purjehditaan JV:n perinteinen matkakisa Joutsenpurjehdus ja sunnuntaina 7.8. on vuorossa LrPS:n ratakisa Saimaaregatta. Molemmat ovat osa Saimaaranking-sarjaa.

Nyt: hyvää kesää kaikille, ja tsemppiä Savon kierrokselle!

Tiistain 29.6. tulokset: tiistai062921

 


Tiistai 22.6.2021

Viimeinen kisa ennen Juhannusta käytiin karibialaisissa tunnelmissa, kun lämpö oli noin 30 astetta ja tuuli 5 m/s etelästä. Näissä tunnelmissa oli hyvä jäädä viettämään juhannusjuhlia.

Lenkki kierrettiin myötäpäivään, tarkoittaen lähtöä myötätuulessa. Hankalaksi ajoituksen teki erittäin puskainen tuuli. Välillä veneen nopeus oli 2 solmua välillä 6.

Spinaakkerit nousivat lähdön hetkellä ja niillä ajettiin Mertaniemeen. Kärjessä lähdön jälkeen olivat Onyx, Cascade ja Fatmai.

Mikonsaaren selällä oli sitten vastaisempaa sijoitukset pysyivät muuttumattomina. Cascade jäi kärjestä otettuaan pohjakosketuksen Akkasaaren salmessa.

Salmen jälkeen Wilmastraada oli noussut jo toiseksi Onyxin perään. Poijun kierto Halkosaaren edustalla ei tuonut suuria muutoksia. Maaliin tultiin järjestyksessä Onyx, Wilmastrada, Fatmai.

Huomionarvoista on, että takavuosien seuran legendaarinen kisamenestyjä, H-vene Paatti 8 teki paluun kilparadoille – aiheesta lisää hieman myöhemmin. 

Tiistain 22.6. tulokset: tiistai 062221

 

Tällä kertaa oli myötätuuli lähtö SWR:ssä.


Tiistai 15.6.2021

Sääennuste tiistaille oli myrskyn jäljiltä kovatuulinen. Keli osoittautuikin noin 6 m/s lännestä, vaihteluvälin ollessa 4-10m/s. Rata ajettiin tällä kertaa perinteisesti myötäpäivää.

Parhaan lähdön nappasivat Onyx, Tiffany ja Fly. Keulalla olleet veneet ajoivat liian lähelle Mertaniemeä ja jäivät tyyneen, takaa tulevien saavuttaessa. Myötätuuliosuudelle kääntyi ensi Tiffany, Onyxin ollessa perässä.

Kovat puuskat jatkuivat myötätuulella ja vain Onyx ja Fatmai nostivat spinaakkerit. Onyx onnistuikin päästä Tiffanyn ohi ennen Akkasaarta. Salmessa kärkiveneet jäivät jälleen pieneksi hetkeksi kevyempään tulleen ja Fatmai sai kaksikon lähes kiinni.

Linnoitusniemen kärjessä käännettäessä, Onyx ja Fatmai nostivat jälleen spinaakkerit. Onyx tuli ensimmäisenä lipulle, mutta epäonnistui spinaakkerin laskussa ja Tiffany pääsi jälleen kuittaamaan ohi. Tiffany piti varmasti ykkössijan maaliin asti.

                        

Tunnelmia ennen lähtöä, veneisiin jaettiin STARK Week Race -osallistumisviirit.

Laiturissa aktiivisesti Stark Week Race -kisoihin osallistuneet H-veneet (Senga ja Pohjanakka).

Senga ennen lähtöä.

Paikanhakua ennen lähtöä.

Lähdön hetkellä Fly ja Tiffany.

Hieman taempana myös Pohjanakka.

Mertaniemen kohdalla kärki tiivistyi ja Tiffany löysi ohituskaistan ja puikkasi Onyxin ohitse.

Mikonsaarenselällä Onyxin rutinoitunut kisamiehistö esitteli uuden tavan käyttää pallopurjetta.

Tiukka maaliintulo. Ensimmäisenä näistä linjan ylittää Fly, heidän perässään Senga ja Pohjanakka.


Tiistai 8.6.2021

Tänäkin tiistaina rataa päätettiin lyhentää kevyehkön tuulen vuoksi. Rata ajettiin vastapäivää käymättä Halkosaaren edustalla. Alun luovissa tuuli oli heikko noin 1 m/s ja suunta vaihteli suuresti. Tuuli voimistui, kun päästiin Akkasaarensalmeen. Loppukisan ajan tuuli oli 2-3 m/s ja tasaisemmin idästä.

Cascade ja Fatmai saivat hyvän lähdön. Akkasaareen mennessä Onyx oli ottanut kärkipaikan, ja tulikin ensimmäisenä maaliin. Onyxin perässä tulivat Wilmastrada ja Cascade kisan kestäessä noin tunnin.

Tulokset:tiistai 060821

Kauden yhteenveto: tiistaikisat yhteenveto

 

Tiistai 1.6.

Keli oli hiukan kevyempi kuin edellisenä tiistaina ja harmittavasti kääntyi 90 astetta juuri ennen lähtöä. Näin ollen kisan jäi melko lyhyeksi nopeimpien osalta.

Tulokset: tiistai 060121

SWR-kisan 1.6. kulkua Fatmain sitloodasta nähtynä:

Kesäkuun ensimmäisen päivän Stark Week Race käytiin kevyessä tuulessa – vaikka Kaukaan savut näyttävät olevan kivasti vinossa. Kisan alussa botniat Fatmai ja Cascade kamppailivat keskenään kärkisijasta…

 

… ja kevyellä tuulella liukkaasti liikkuva Onyx pääsi luikahtamaan karkuun.

Hieman raskaammin liikkuvat Tiffany (oik.) ja Fly jäivät kisassa taaemmaksi.

 


Tiistai 25.5.

Ensimmäinen Stark Week Race kaudella 2021 ajettiin melko mukavassa 3 m/s idän puoleisessa tuulessa. Radalle lähti kaikkiaan kahdeksan venettä. Uutena tulokkaan radalla oli H-vene Senga. Perinteinen rata ajettiin tällä kertaa vastapäivää ja radalle saatiinkin hyvä vastatuuli lähtö. Nopeimmin tällä kertaa radan selvitti Wilmastrada, nopein tasoitusten jälkeen oli Fatmai.

Tulokset:
Linkissä tiistai 052521

 


 

Yhteistyössä