Juniori- ja kevytvenejaosto

Lappeenrannan Pursiseuran juniori- ja kevytvenejaosto toimii nimensä mukaisesti sekä lasten ja nuorten purjehduksen edistämiseksi että kevytvenepurjehtijoiden etujen turvaamiseksi. Juniori- ja kevytvenejaostossa kaikki toiminnassa mukana olevat muodostavat tiimin, jossa jokaista arvostetaan ja kannustetaan kehittymään ihmisenä, purjehtijana ja veneilijänä.

Optit kiertämässä kilparadan ylämerkkiä. (Kuva: Mikko Värjä)

Jaoston toiminnan tavoitteena on tarjota siihen jäsenille liikkumisen iloa sekä veneen hallinnan oppimiseen ja osaamiseen liittyviä onnistumisen kokemuksia. Myös mahdollisuus purjehduksen harrastamiseen kilpaurheiluna turvataan.

Toiminnassa otetaan huomioon kaikentasoiset purjehtijat: tärkeää on niin alkeiden opettelu, taitojen ylläpito ja niiden kehittäminen kuin kilpaileminenkin. Toimintaamme liittyvät myös mukavat purjehdustapahtumat ja niiden järjestäminen sekä välineiden huoltaminen.

Toiminta perustuu jäsenten talkootyölle ja siten lajin kustannukset seurassamme ovat kohtuulliset; jokaisen osallistuminen toimintaan on tärkeää.

Juniori- ja kevytvenejaosto on järjestänyt edellisvuosina lasten purjehduksen alkeiskurssin toukokuussa. Lasten ja nuorten purjehdusleiri on järjestetty yhteistyössä imatralaisten purjehtijoiden kanssa. Kesän aikana järjestetään lisäksi aikuisille tarkoitettu ohjattu kevytveneisiin tutustuminen.

Taitojen ja purjehtijan painon lisääntyessä siirrytään purjehtimaan Laserilla. Purjehtijan painon – ja vähän taitojenkin – mukaan purjehditaan 4,7- tai Radial-purjeella. Laser soveltuu aikuisille ja silloin käytössä on Standard-purje.

Tässä on esimerkkejä juniori- ja kevytvenejaoston aiemmista toimintamaksuista, maksuja sovelletaan kaluston vuokraamisessa myös nykyisin:

Mikäli haluat käyttää seuran jolla- tai kevytvenepalveluita, ole yhteydessä seuran sihteeriin (ks. yhteystiedot täältä). Hänen kauttaan saat infon, kuinka varaukset tehdään.

Venekalusto

Juniori- ja kevytvenejaoston pääkalustoa ovat Optimistit ja Laserit, mutta joukkoon kuuluvat myös Zoom 8, Scout 430, E-jolla ja 470.

Optari on suunniteltu lapsille. Sitä on helppo käsitellä ja se on turvallinen. Optari on ”kylpyamme” (tai ”saippualaatikko”), jossa kasvavat maailman kovimmat kilpapurjehtijat. Se on toisaalta riittävän helppo käsiteltävä 8-vuotiaalle, mutta toisaalta riittävän haasteellinen ja tekninen vielä 15-vuotiaallekin (www.optari.net).

Laser tarjoaa kaikenikäisille ja -tasoisille mielenkiintoisen veneen. Laserin valtteja seuratoiminnassa on, että samalla rungolla voivat purjehtia niin juniorit, aktiivikisaajat, kuin vanhemmat Masters-purjehtijat. Eri luokkien erona on vain purje ja alamasto (www.saillaser.fi).

Zoom 8 on suunniteltu tämän päivän purjehtijoille. Jollassa on kaikki ne toiminnot, jotka löytyvät suuremmistakin veneistä. Näin nuori kippari oppii heti alkuun purjeveneen trimmauksen ja sillä purjehtimisen. Tämän jälkeen siirtyminen suurempaan veneeseen käy vaivatta (www.zoom8.fi).

Scout 430 -jollan on piirtänyt legendaarinen venesuunnittelija Eivind Still. Jolla on suunniteltu partiolaisten alkeiskoulutusveneeksi. Se on lasikuituinen, kääntyväkölinen, uppoamaton ja sen kantavuus on 2–4 henkeä. Jolla on tehty erityisen vakaaksi, siinä on aikuisenkin helppo liikkua, vene on itsetyhjentyvä (http://fi.scoutwiki.org/Scout_430)

470-luokka on kotoisin Ranskasta, jossa André Cornu suunnitteli 1960-luvulla paikalliselle nuorisolle sopivan modernin ja Atlantin olosuhteisiin soveltuvan vauhdikkaan, mutta helposti käsiteltävän harjoitusjollan. Luokka kasvoi suosituksi, ja sille myönnettiin ISAF:n (International Sailing Federation) virallinen MM-status vuonna 1969, jonka jälkeen luokka valittiin kahden hengen olympialuokaksi 1976. Kun naisten osuus kilpailijoissa alkoi kasvaa, saivat naiset myös 470:n omaksi luokakseen 1988.

Linkkejä luokkaliittojen sivuille:

Suomen purjehdus ja veneily ry:n luokkaliitot

www.optari.net
www.europeclass.fi
www.saillaser.fi