Matti Viialainen tervasi kölin 1.5.

LrPS:n perinteistä kölintervajaisia ja wappubrunssia vietettiin leppeässä kevätsäässä 1.5. Wilmanrannassa. Kölintervaajana toimi maakuntaneuvos Matti Viialainen, joka tunnetaan vankkana Saimaan ystävänä ja venemiehenä – ja hyvinhän se tervaus sujui.

Seuraväkeä oli saapunut paikalle noin nelisenkymmentä henkeä kuulemaan kommodorin lipunnostopuhetta ja seuraamaan maakuntajohtaja Viialaisen tervaussuoritusta. Vuoden aikaan nähden lämmin ja aurinkoinen sää suosi paikalle saapuneita.

Lipunnostopuheessaan Topiantti Äikäs haastoi seuran jäseniä liittymään PSS ry:n jäseneksi. Saimaan alueen seurojen kesken on herätelty pientä kisaa siitä, missä Saimaan pursiseurassa olisi suhteellisesti eniten Pidä Saaristo Siistinä -järjestön jäseniä.

Lisäksi kommodori muistutti edessä olevasta Wilmanrannan Junnuviikko -tapahtumasta, joka pitkästä aikaa herättää lasten ja nuorten toimintaa eloon LrPS:n toiminnassa. On kaikkien seuralaisten kannalta tärkeää, että tapahtumasta saadaan onnistunut. Junnuviikon suunnittelu on kiivaassa vaiheessa ja toimintaan tarvitaan kipeästi talkoolaisia (lue lisää tästä).

Topiantti muistutti seuralaisia mm. seuraavan viikon vuosikokouksesta (ti 7.5.) sekä haastoi LrPS:n jäsenet liittymään Pidä Saaristo Siistinä ry:n jäseneksi.

Pitkä kokemus toi varmuutta

Lintusalosta aamupäivällä omalla veneellään Wilmanrantaan karauttanut Matti Viialainen tarttui tervasutiin varmoin ottein:
– On tästä pitkä aika, varmaan yli 50 vuotta kun olen viimeeksi mitään tervannut!
– Isäni oli veneentekijä ja keväällähän puuveneet aina tervattiin. Tuttu tuoksu tämä on, Matti jutteli tervaamisen lomassa.

Mallisuoritus. Rauhallisin vedoin.

Ja mallikkaastihan tervaus sujui.
Matti nosti esille kölintervauspuheessaan monia Saimaan veneily- ja purjehdusharrastusta tukevaa seikkaa:
– Kesäkuun alussa allekirjoitetaan Mikkelissä merkittävä Järvi-Suomen Peruskirja -dokumentti koko Saimaan alueen kuntien, maakuntien liittojen sekä ELY-keskusten voimin. Se on merkittävä tahdonosoitus siitä, että Saimaan elinvoimasta ja vesistöjen hyvinvointiin halutaan sitoutua.
– Kutilan kanava on mielenkiintoinen ja tärkeä hanke, jota Etelä-Karjalan liitto pyrkii tukemaan voimakkaasti. Kutilan avaaminen voisi parantaa Pien-Saimaan veden laatua ja toisi myös mielenkiintoisen uuden väylän matkailuliikenteelle, Matti totesi.

Wilmanrannan Purjehduskeskus sai Viialaiselta myös kehut:
– Teillä on hieno tukikohta ja sen toteutus ja käyttö on osoitus hyvästä talkoohengestä. 
– Täällä on varmasti hyvä pitää kokouksia ja tapaamisia. Pitää ottaa tämä myös omalla kokouspaikkalistalle, kun tuon vieraita Saimaan äärelle täällä Lappeenrannassa, Matti myhäili puheensa lopuksi.

Matti Viialainen huomautti puheessaan LrPS:n jäseniä Saimaa Geoparkin roolista veneily- ja retkeilykulttuurin edistäjänä eteläisellä Saimaalla.

Onnistuneen tervaamisen jälkeen seuraväki siirtyi Wilmanrannan saliin nauttimaan Linnoituksen Pitopalvelun taikomasta vappubrunssista.

Samalla saatiin kokeilla uusia maksuvälineitä, kun MobilePay -menetelmä otettiin käyttöön seuran taloushallintoa uudistaneen Ville Törmälän opastuksella. Homma toimi hienosti!

Pöytäpuheissa kerrattiin vanhoja tapahtumia seuran historiasta ja mietittiin tulevia venereissuja Saimaalla ja isoilla vesillä. Kausi on avattu aurinkoisissa ja mukavissa merkeissä.

 

* * *

 

Yhteistyössä