Tälle sivulle koostetaan purjehduskauden 2023 Lappeenrannan pursiseuran tiistaikilpailujen tulokset ja tarinat


Tiistai 19.9.2023

Kauden viimeinen tiistaipurjehdus ennen Wilmanrannan Valssia. Ennusteen mukaan sade alkaisi noin 20, joten ennen sitä olisi hyvä päästä maaliin. Onneksi tuultakin oli luvassa, joten päätettiin ajaa perinteinen rata.

Tuuli oli hyvin ennusteen muokainen, etelästä 4m/s ja puuskat 6-7m/s. Lähtö onnistui rauhallisesti ja spinnaakkerit saatiin hyvin ylös. Onyx pääsi tuttuun tyyliin ensimmäiseksi, muiden peesaillessa perässä. Kauimmaisella punaisella sitten lähdettiinkin luovimaan Mikonsaarenselälle. Tuuli hiukan kuoli ja erot kasvoivat ennen Akkasaaren salmea. Onyx meni hienosti eteenpäin, Fatmain ja muiden hiukan tuskaillen salmessa. Uk-poijulle käännyttäessä, poijulle pääsy näytti kyllä mahdolliselta, mutta kierto tulisi olemaan jälleen melko tuskainen. Tyyni alue erottautui hyvin poijun ympärillä. Kaikki kuitenkin pääsivät suht hienosti poijun ympäri ja loppusuoralle.

Ensimmäisenä maalilinjan ylitti Onyx, ottaen samalla ensimmäisen voiton tiistaikisoissa kaudella 2023.

Tulokset tiistai 19.9.2023

Kaudelle saatiin kaikkiaan 15 osallistunutta venettä. Näistä noin puolet ajoi aktiivisesti viikottain. Osallistujia oli todella mukavasti tänä kesä. Kiitokset kaikille osallistujille ja tervetuloa ensi kesänä jatkamaan harjoituksia.

Alla lopputulokset. Fatmai onnistui voittamaan sarjan useamman kakkossijan ansiosta (pisteitä ja voittoja Cascaden kanssa yhtä paljon). Kolmanneksi tuli Onyx. Ja mikä tosiaan hienointa, kahdeksan venettä ajoi täydet yhdeksän osapurjehdusta.

Linkissä ja alla lopulliset tulokset

 

Tiistai 12.9.2023

Kisaan lähdettiin eteläisen tuuliennusteen vallitessa lämpimään kesäiltaan, vaikka oltiin jo lähellä syyskuun puoliväliä. Tuulta oli ennusteiden mukaan luvassa n. 4-5m/s, joten päätettiin ajaa uusi pitkä rata D ilman UK-poijun kiertoa. Kisaan lähti hienoon keliin 9 venettä.

Myötätuulilähtö jälleen kerran niin kuin niin usein tänä kesänä aiemminkin. Lähtö oli varsin tasainen ja nopeimmat veneet Onyx, Freyja, Wilmanstraada isosti jiippaillen, Cascade sekä Tiffany hiukan nihkeän lähdön vauhtiin päästyään, kiersivät tasaisessa nipussa radan pohjoiset punaiset. Jälkijoukko lähti luoville järjestyksessä Paatti8, Smaug, Senga ja Fly.

Mikonsaarenselällä auringon hiljalleen laskiessa tuuli alkoi pikkuhiljaa hiipumaan ja kärjen ja jälkijoukon veneiden erot alkoivat repeämään melko isoiksi. Ennusteiden vastaisesti tuuli hyytyi aika tavalla ja pitkän radan valinta osoittautui aika huonoksi päätökseksi, ja erot kasvoivat huomattavan isoiksi kärjen ja peräpään välillä. E-Scow nopeimpana veneenä oli ainut radan alle tunnin kiertänyt, ja Onyx täpärästi hiukan yli tunnin purjehtineena toisena maaliin.

Tulokset:

Tulokset 12.09.2023

Tiistai 5.9.2023

Luvassa oli reipasta tuulta ja myöhemmin illalla sadetta. Kisa aloitettiin vanhan tavan mukaan syyskuussa jo 17.45, joka olikin hyvä ratkaisu, ei pelkästään pimeän, mutta myös sateen takia.

Lähdön hetkellä vallitsi puuskainen ja shiftaileva tuuli. Tuulen voimakkuus nousi neljästä metristä seitsemään ja suunta vaihteli 40 astetta. Lähtö tapahtui pääosin paaralla, lounaistuulen vallitessa. Linjalle päästiin sopuisasti, Wilmastradan johtaessa joukkoa. H-veneet ja Smaug nostivat myötätuuli purjeet ja ohittivat Fatmai. Wilmastrada jatkoi hyvää menoaa Mertaniemessä, mutta viimeisillä punaisilla tuli vähän hyytymistä, jolloin muu fleetti ajoin Wilmastradaa kiinni.

Mikonsaarenselän slöörailu ei tuonut merkittäviä muutoksia, mutta Akkasaaren salmesta alkanut voimistunut ja shiftaileva tuuli aiheutti päänvaivaa.

Wilmastrada johti joukkoa UK-poijulle. Fatmai oli onnistunut myötätuuli osuudella nousemaan toiseksi, Smaugin ja H-veneiden ollessa hiukan perässä. Eroja tuli hiukan vielä lopussa, mutta ylivoimaisesti ensimmäisenä maaliin purjehti Wilmastrada.

Tulokset tiistai 5.9.2023

Tiistai 29.8.2023

Ennen lähtöä sääennusteissa oli epävarmuutta ja jo valmiiksi kevyt keli oli hiipumassa. Päätettiin kuitenkin ajaa uutta pitkää rataa, jossa jätetään Uk-poiju kiertämättä ja käydään sen sijaan Mertaniemen vihreällä, josta maaliin.

Kisaan päästiin lounaistuulen vallitessa myötäisellä. Aivan lähtö oli tasainen, mutta jo heti alkuun Cascade sai oman puuskan ja pääsi sillä eroon muista. Seuraavina perässä Smaug, Tiffany ja Fatmai. Spinaakkeri osuudella erot vaihtelivat puuskien mukaan, mutta järjestys ei juurikaan muuttunut. Mikonsaaren selkä oli tällä kertaa sivutuulta, joka kääntyi vastaiseksi Akkasaaren salmessa.

Luovillakin erot vaihtelivat, mutta veneiden järjestys pysyi tiukasti samana: Cascade, Tiffany, Fatmai, Smaug, Väinö. Paskaluodon kierron jälkeen lähdettiin uudelle osuudelle spinnulla, takaisin Mertaniemeen siis. Spinnuttelun jälkeen saatiin vielä loppusuoralle kivasti luovi. Järjestys ei näilläkään osuuksilla juurikaan muuttunut.

Uusi rata oli mukava vaihtelu ja varmasti voidaan käyttää jatkossakin.

Liitteenä tässä myös tämän hetkiset tiistaikisatulosten yhteenveto. Vielä on kome kisaa jäljellä tällä kaudella

Tulokset tiistai 29.8

Tiistaikisojen yhteenveto

 

Tiistai 22.8.2023

Lähtöä odotellessa pilvipoutaisessa säässä tuuli puhalsi mukavasti idän puolelta ja hetkittäin tuli kohtalaisia puuskia pilvien reunoilta. Päätettiin kiertää perinteinen rata ja ennuste lupaili kevenevää pohjoiseen kääntyvää tuulta. Kärkiveneen päätettäväksi jäi sitten UK-poijun kierto. Kisaan saapui mukavat 7 venettä. Lähdön hetkellä tuuli keveni ja maaliviivalle tulo olikin sitten useimmille ajoituksellisesti melko haastavaa. Ensimmäisenä viivan ylitti Senga muun fleetin seuratessa ja vallitsevassa tuulessa nostettiin spinaakkereita ja genaakkereita. Tuuli alkoi hiljalleen kääntyä kaakon puolelle ja ensimmäiset tuulireiät löytyivät Mertaniemen kupeessa. Siinä kohtaa suurimmat kärsijät olivat Onyx ja jälkipään hitaammat veneet. Mutta radan oikeassa laidassa Cascade ja Freyja saivat purjeet pidettyä vedossa ja painelivat kärkeen punaiset kiertäen ja kohti Mikonsaarenselän luoviosuutta. Mikonsaaren selkää luovittiin poimien isoja 20-30 asteen shiftejä. Akkasalmeen ennätti ensimmäisenä Freyja, mutta Freyjalla oli genaakkerin kanssa  ongelmia ja Onyx siirtyi genoalla kärkeen. Tässä vaiheessa tuuli oli jo kääntynyt kaikkien ennusteiden vastaisesti reilusti etelän puolelle, mutta kärki päätti lähteä UK-poijun kiertoon. Kärjessä nopeammat veneet vetivät kaulaa muihin, Smaug sinnitteli vielä iskuetäisyydellä, ja tuuli alkoi Akkasalmen jälkeen keventyä hitaimmille veneille. Onyx piti maalin tullessa kärkipaikan perässään Freyja ja Cascade. Smaug teki vielä kohtuullisen hyvän merkinkierron, ja teki hienon loppukirin genaakkerillaan, mutta hitain jälkijoukko oli isoissa haasteissa alati kevenevässä ja pyörivässä tuulessa UK-poijulla. Loppujoukko maaliin järjestyksessä Smaug, Väinö, Senga ja Fly.

Tulokset alla ja Linkissä

Tiistai 15.8.2023

Lämmin kesäilta ja lähtöä odotellessa tuuli keveni olemattomaksi ja radaksi sovittiin lähdöstä Mertaniemen vihreälle, sotakorvauslaiturin pikkuviittojen itä-länsi portista Tuumannin hatun itäviitalle ja sieltä maaliin. Lähtöviivalle saapui mukavat 9 venettä kilvoittelemaan kevyen kelin haasteisiin. Lähdön hetkellä tuulta oli vain kevyttä virettä suunnilleen koillisesta ja viivalla Onyx pyöritteli itsensä Cascaden kanssa hiljalleen ensimmäisenä radalle, heti perässään H-veneet Pohjan Akka ja Väinö. Muut lipuivat starttiviivan yli, kuka mitenkin tuulenväreitä nuuskien. Kohti Mertaniemeä edetessä pieniä hönkäyksiä tuli sieltä täältä kaikista mahdollisista ilmansuunnista ja Cascade hiipi ensimmäisenä merkin kiertoon, perässään Onyx, joka Pikisaaren puolelta poimi lännen ja luoteen puolelta tulleet tuulenhenkäykset talteen. Seuraavana merkille H-vene Pohjan akka, jonka Tiffany kuitenkin kuittasi merkin kierrossa. Paatti8, Senga, Smaug ja Väinö tulivat merkin kiertoon tiiviissä nipussa. Tuuli oli virinnyt ennusteen mukaisesti etelän puolelle, ja veneet ajoivat luovikulmaa kohti Sotakorvauslaituria. Onyx siirtyi kärkeen, ja takaa-ajossa Cascade ja Tiffany. Viittaparilta sitten lyhyt myötäinen pätkä Tuumannin hatun itäviitalle ja paluu luovien maaliviivalle. Nopein radan kiertänyt oli Onyx, sitten Cascade ja Tiffany. Jälkijoukoissa Pohjan Akka otti spinnulla eroa Tuumannin itäviitalle ajettaessa, ja maaliin kohti mentiin järjestyksessä Pohjan Akka, Smaug, Väinö, Paatti8 ja Senga.

H-veneiden luokkakisa päättyi Pohjan Akan voittoon, toisena Väinö (SH), sitten Senga ja neljänneksi Paatti8 muutamalla sekunnilla hävinneenä.

Tulokset myös linkissä: Linkki

Tiistai 8.8.2023

Kauden kovin myrsky pelottli sääennusteissa. Puuskat olivatkin varsin voimakkaita ja keskituulikin oli yli ennusteiden. Lisäksi ikävästi lähtöpoiju oli kadonnut ja jouduttiin hiukan soveltamaan rataa. Päätettiin ajaa vastapäivää ja lähtöpoijuina kaksi länsiviittaa.

Lähtö oli sivuvastainen paksuille viitoille ja siitä luovi UK-poijulle. kovat puuskat siivittivät menoa. Akkasaareen ensimmäisenä spinaakkerin nosti Onyx, Fatmai nostaessa spinnun hiukan myöhemmin. Wilmastrada oli tässä kohdin ensimmäisenä. Mikonsaarenselältä käänyttiin loppu luoville. Onyx ja Wilmastrada kävivät kovan taistelun nopeman veneen tittelistä, tällä kertaa sen mennessä muutamalla sekunnila Onyxille

Tulokset myös linkissä

 

Tiistai 1.8.2023

Etelä-kaakosta tuleva tuuli johti jälleen spinaakkeri lähtöön. Tuuli oli 4-5m/s, puuskissa 7-8. Ensimmäisinä lähtöviivan ylittivät Väinö, Fatmai ja Senga. Nopeammat veneet Wilmastrada, Onyx ja ensimmäistä kertaa mukana ollut Freya, kuitenkin lähestyivät selvästi kärkeä ennen Mikonsaarenselkää.

Käännöksessä Onyx olikin jo kärjessä, Wilmastrada perässään, Fatmai ja Väinön ollessa isku etäisyydellä. Luovi osoittautui haasteelliseksi puuskaisen ja kääntyilevän tuulen takia. Erot pysyivät kuitenkin kohtuullisina. Akkasaarensalmessa kuitenkin Wilamstrada ja Onyx pääsivät hiukan muilta karkuun.

UK-poijun kierto osoittautui jälleen osalle venistä hankalaksi. Varsinkin jäljessä tulleet kärsivät tässä kohdin. Väinöllä oli vielä ennen merkin kiertoa hyvät mahdollisuudet ottaa ensimmäinen voitto. Malliin tultiin suht tutussa järjestyksessä Wilmastrada, Onyx, Fatmai.

Tulokset myös linkissä

 

Tiistai 27.6.2023

Kaikki odottelivat tuulen hiipumista illan mittaan, mutta näin ei käynyt. Lähdön hetkellä tuulta 3m/s ja puskat 6-7ms/ idän puolelta. Näin päästiin vauhdikkaasti matkaan. Wilmastarda otti jälleen hienon lähdön alamerkiltä ja pääsi slöörailemaan heti muilta karkuun. Tiffany, ehkä tahtomattaakin, ajoi Fatmaita ja Väinöä kohti Karhusaaren rantaan. 

Spinnut saatiin ylös ja kauimmaisella punaisella alas. Selkeästi johdossa Wilmastrada, perässään lähimpinä Tiffany ja Fatmai. Mikonsaarenselällä hieno luovikeli. Wilmastrada ei saanut lisää eroa, vaan koko fleetti pikemminkin kasaantui. Tällä kertaa tuuli oli kaikille suht suosiollinen ja Akkasaaren salmesta päästiin ilman ylimääräisiä pysähdyksiä.

UK-poijun kierto olikin sitten hiukan haastavampi. Tuuli tyyntyi poijun tuntumassa merkittävästä ja varsinkin rannan lähellä pienten puuskien suunta vaihteli yli 90 astetta. Wilmastrada surffaili kaukana muista maaliin ensimmäisenä. Fatmai onnistui lopun manöövereissä Tiffanyä paremmin ja tuli toisena. Erikoismaininta Väinön suoritukselle, kun osakisa voitto ja vain 7 sekunnin päähän.

Kisat jatkuvatki heti 1.8. Tämän viikon tulokset linkissä

Ja mukana myös yhteistulokset kevätkaudelta tässä linkissä.

 

 

 

Tiistai 20.6.2023

Jälleen aivan mahtava keli ennen Juhannusta. Koolle oli saatu kymmenen venettä, jotka idän puoleisessa tuuleesa lähtivät reitille.

 

Spinaakkerileilla lähdettiin matkaan. Wilmastrada ja Väinö eturivin veneistä kauempana rannasta ja Onyx ja Fatmai lähempänä Karhusaarta. Alareuna kannatti ja WIlmastarda pääsikin hyvin karkuun muilta. Mikonsaarenselälle käännettäessä Onyx oli toisena, heti perässään Fatmai ja parin veneenmitan päässä Tiffany ja Väinö.

 

Mikonsaarenselällä hyvä luovi eikä sijoitukset hirvittävästi muuttuneet. Akkasaarensalmen tyyni vaikutti pienempiin veneisiin enemmän. Suurimpana kärsijänä Wilmastrada. Tuuli moinasin hiukan tässä kohtaa muille ja keulaveneet pääsivät edelleen karkuun. Linnoitusniemen portilta kevyttä luovia UK-poijulle. Ensimmäiset veneet kiersivät poijun lähes tyynessä, mutta pian tuuli alkoi uudelleen, Wilmastradan ollessa jo loppusuoralla. Nyt taas takaa tulevat veneet hyötyivät uudesta tuulesta. Lopussa sijoitukset eivät hirvittävästi muuttuneet, utta Onyx ja Wilmastrada hävisivät aikaa lopussa.

Ensi tiistaina kevätkauden viimeiset purjehdukset. Tulokset linkissä

 

 

Tiistai 13.6.2023

Hieno keli. Aurinkoa, lämpöä ja lempeää lounaan puoleista tuulta. Lähdössä tuuli jälleen yllätti starttaajat ja veneet meinasivat väkisin painua linjan yli. Tilanahtauden takia Fatmai ja Cascade osuivat toisiinsa. Kolarista selvittiin materiaalivahingoin.

Onyx pääsi parhaiten liikkeelle ja ottikin selkeän eron alussa. Mertaniemen takana oli jälleen hieman arpomistan, kun tyynessä puuskat kuljettivat veneitä eri tahtiin. Mikonsaarenselällä laitavastainen ei suuremmin muuttanut asetelmia. Akkasaarensalmessa Väinö ja Fly saivat jälleen takapakkia ja jäivät kauemmaksi kärkikolmikosta.

Tuuli riitti kaikille hienosti ja maaliin pääsittin ilman suurempia ongelmia.

Tulokset linkissä

 

 

 

Tiistai 6.6.2023

Olettamuksena oli kevyehköä ja mahdollisesti vielä tyyntyvää tuulta. Myöhemmin illalla olisi luvassa vielä sadekuuroja. Vähän ennen lähtöä tuuli oli alle 2 m/s, joten päätettiin ajaa Mertaniemen vihreälle, UK-poijulle ja maaliin.

Lähdön hetkellä olikin varsin kevyttä ja idästä tullut pieni tuulenpuuska ajoi muutamia veneitä liian aikaisin lähtölinjalle. Parhaan lähtön sai Fatmai ja he pääsivät uudessa virtauksessa hyvin eteenpäin, perässään Onyx ja Tiffany. Karhusaaren varjoon tultaessa tulivat Onyx ja Tiffany Fatmai ohi, jälkimmäisen ottaessa johdon. Hetken tyynessä seisoskelun jälkeen Fatmai haistoi uuden länsituulen ensimmäisenä ja pääsi kiihdyttämään kiertomerkille ensimmäisenä.

Tuuli nousi nopeasti 4-5 m/s ja veneet jatkoivat slöörillä kohti UK-poijua. Hitaamme veneet kärsivät tässä kohtaa vielä Mertaniemen varjosta ja jäivät merkittävästi. Puuskissa tuulta oli 8-9 m/s. UK-poijua lähestyttäessä Onyx ja Tiffany ajoivat Fatmain jo kiinni, mutta käännöksen jälkeenkin Fatmai onnistui pitämään muut takanaan ja tuli ensimmäisenä maaliin.

Tulokset linkissä

 

Tiistai 30.5.2023

Ennusteet näyttivät mukavaa säätä 2-3 luoteesta ilman sadetta. Rata päätettiin ajaa myötäpäivää ja mukaan saatiin kahdeksan venettä. Lähdössä oli hukan jevyempää, mutta kryssin edetessä kohti Mertaniemenä tuulta tuli hikan lisää. Johdossa tässä kohhdin Onyx, Botnioiden seuratessa pienen matkan päästä.

Kun oltiin saatu kryssi suoritettua, käännyttiin Mikonsaarenselälle ja nostettiin spinnut. Akkasaarta lähestyttäessä tuuli jälleen hiukan heikkeni, sen ollessa maksimissaan 5-6m/s. Luoteistuuli aiheutti osalle veneistä pidemmän tyvenen Akkasaaren salmeen, osa pääsi siitä läpi todella sujuvasti. Tästä osaltaan johtuvat päivän suurehkot erot.

Onyx ei antanut Botnioiden tulla ohi, vaikka ero kapenikin jossain kohtaa. Onyx siis maalissa ensimmäisen. Seuraavina Botniat ja H-vene Väinö.

Tulokset linkissä

 

 

Tiistai 23.5.2023

Tulokset linkissä (pdf-tiedostona)

 


Tiistai 16.5.

Ensimmäinen kisa kaudella 2023 ajettiin kosteassa ja puuskaisessa kelissä. Radalle uskaltautui seitsemän venettä. Rata ajettiin perinteisesti myötäpäivää, jolloin Mikonsaarenselälle tuli luovia.

Melko pitkään H-veneet pysyivät Cascaden perässä, mutta UK-poijun kierrolla Cascade sai riittävästi keulaa ja korjasi ensimmäisen kisan voiton. Muista sijoita kisa oli tiukka ja kaikki neljä H-venettä tuli maaliin minuutin sisään

Tulokset linkissä

 

Yhteistyössä