LrPS putsasi pöydän Oopperaregatassa

Lappeenrannan pursiseuran veneet Onyx, Anna ja Lapinha ajoivat voittoihin tämän vuoden Oopperaregatassa Savonlinnassa. Pienessä luokassa Cascade ja Klubi/Perhe-luokassa Suvihuvi täydensivät LrPS:lle kaksoisvoitot. 

Hyvätuulinen ja aluksi aurinkoinen lauantai tarjosi mainiot puitteet hienolle purjehduskilpailulle Savonlinnassa. Aiemmin viikolla oli jouduttu peruttamaan kokonaan Linnansaaripurjehdus Rantasalmella tuulen puuttumisen takia. Rantasalmelta osa kisaveneistä osallistui leikkimieliseen ja säännöiltään hieman väljempään retkieskaaderiin, jossa siinäkin Matti Ahosen Onyx (X-99) nappasi ykkössijan yhdessä Matti “Kantri” Lahden kanssa.

Keskiviikkona 3.7. yritettiin purjehtia Haukivedellä, Linnansaaripurjehduksen merkeissä. Eihän siitä mitään tullut kun ei ollut tuulta koko päivänä. Kuva näpätty ohi ajaneen m/s Puijon kannelta (kuva: PKammo).

Oopperaregatta: Tuulta, taistelua ja mastohaveri

Oopperaregatan ison luokan startti oli tasainen ja viereen näytti siltä, että kommodori Mikko Ikosen kipparoima Tiffany (Diva 39) otti Onyxiä paremman ykkösrivin paikan ennen varkautelaisten Fun4Us:ia ja muita. RiPS:n Inffani (Inferno 31, Panu Kokko) jäi jostain syystä “kolmanteen” riviin. Starttilinja oli sopivan pitkä.

Pienessä luokassa ennalta kovin kamppailu käytiin Elmer Häyrysen Anna (H-vene) ja Saku Vennon Cascaden (Botnia 6) välillä – kovimmat kilpakumppanit jäivät jostain syystä pois tämän vuoden Oopperasta. Lisäksi pienessä luokassa nähtiin mielenkiintoinen uutuus, kun kuuluisan Isotalon dynastian uusin kilparassi Penelope (Sun Odyssey 30i) teki kunnollisen ensiesiintymisen Saimaaranking-sarjassa. Tulos ei ehkä tyydyttänyt Tommia ja Jannea ja pojat lähtivätkin vielä reenaamaan venevauhtia ja genaakkerijiippejä kovan kelin varalle. Penelopen kohtalona oli olla neljällä sijalla.  

Kisaluokat kiersivät Savonlinnan eteläpuolella noin 8 mailin rataa. Kun melkein kaikki veneet, paria klubi-luokan pienempää venettä lukuun ottamatta, olivat kiertäneet Takkusaaren vihreän viitan, niin Pitkän Pihlajaveden päälle nousi perkeleellinen puuska. Jälkiryhmässä spinnulla ja genaakkerilla ajaneet veneet kaatuilivat pitkin poikin selkää, edessä menneet isomman luokan veneet olivat päässeet juuri Varisluodon 2,4-metrin väylälle ja fiksusti laskeneet spinnut alas. Puuskan myötä Saku Vennon Cascade surffasi noin kymppiä ja sai vihdoin myös spinnun alas Varisluodon itäviitan kohdalla. 

Vierestä seuraten hurjimmat tilanteet koettiin varmasti sitkeästi ja sisulla Saimaan alueen kisoja kiertävässä Smaugissa (First 18 SE), jota Ville John yhdessä Elena-vaimonsa kanssa ajavat tosimielellä – sekä Klubi-luokan veneissä, joissa ei aivan tosissaan oltu kisassa liikkeellä, mutta niissäkin taivasmittarista ehdittiin puuskan myötä nähdä noin 9 knt:n nopeuksia…

Haavereiltakaan ei vältytty: KuoPS:ia edustavasta Asko Hämäläisen Aryasta (Bavaria 35 Match) napsahti masto poikki alemman saalinkiparin kohdalta ja jotain pienempiä purjevaurioita koettiin muissakin veneissä. Jo kisan aikana Aryalta tiedotettiin, että kaikki oli hyvin ja henkilövahingoilta oli vältytty.

Liikkuvaakin kuvaa saatiin: oheisessa videopätkässä Villen ja Elenan Smaug surffaa kohti maalia:

Myös Klubi-luokassa jäsentenväliset

Klubi-luokkalaiset saivat ajaa vain yhden kierroksen ja lopulta Topiantti Äikkään Suvihuvi (Sirena 38) pyrki niin kovaa karkuun Tumppi Kotinevan Lapinhaa kuin ehti, mutta silti ex-kommodorille vain kakkosija päivän kisassa – lienee pieni pettymys? Kuitenkin LrPS:n veneet näyttivät, että myös perhe- eli rouvamiehistöillä he hallitsevat tilanteet ja vetävät kaulaa muihin.

Pienessä luokassa LrPS:n veneet kävivät jäsentenvälistä, mutta RiPS:n Häklin sukukunnan Sinone kiilasi pronssille. Hyvä suoritus nuorelta miehistöltä. Lopulta H-vene Annan voitto Botnia-Cascadeen oli tasoitusten jälkeen selvä, hieman alle kolme minuuttia. Sinonen jäi Cascadesta noin 10 minuuttia. LrPS-kaksikon voitto oli selkeä.

Onyxin ylivoimaa, muuten tiukkaa

Isossa luokassa VPS:n Markku Damskin iso First 40.7 Fun4Us veti fleettiä, mutta ei päässyt Ahosen Onyxistä riittävästi karkuun. Toisella kierroksella ison luokan kierroksella nähtiin kaikenlaisia tilanteita. Joku troolasi spinnulla Pihlajaveden muikkuja, joku yritti saada kalaa uittamalla purjepussia veneen kyljellä ja reivejä ja rullagenuoita säädettiin vauhdin ja tulen suhteen sitten, että tulos olisi ollut mahdollisimman hyvä…

Lopulta Onyxin voitto oli selvä: tasoitusten jälkeen noin kaksi ja puoli minuuttia Fun4Usiin nähden – sen jälkeen tulokset olivat tiukat: kolmanneksi tullut KuoPS:n Risto Hämäläisen klassinen Avance 36 RosiNante jäi kakkossijasta vain 24 sekuntia, neljänneksi tullut Panu Kokon Inffani jäi kolmossijasta vain yhden (tai siis kaksi!) sekuntia ja viidenneksi ajanut Mikko Ikosen Tiffany jäi kolmossijasta puolestaan 17 sekuntia. Eli: sijat 2-5 olivat tasoitusten jälkeen 45 sekunnin sisällä! 

Vaikuttaa siltä, että ORC-perusteinen tasoitusjärjestelmä osuu ainakin isommassa luokassa varsin hienosti kohdalleen.

Muilla sijoilla isossa luokassa Teemu Hietamiehen kipparoima Freya (First 30 JK) täydensi LrPS:n venekunnista yhdeksännen sijan ja puolisonsa Suvi Nopponen pärjäsi pienessä luokassa paremmin ollen Adelella (FE 83) viides – Johnin perheen Smaug korjasi pienen luokan 7. sijan. Kaikkiaan LrPS:n panos oli vahva: kaikkiaan vuoden 2024 Oopperaregatassa oli mukana 23 venekuntaa, joista 10 edusti Lappeenrannan Pursiseuraa.

Matti Ahonen, Onyxin kippari ja omistaja – luonnollisesti tyytyväisenä voittoisan kisan jälkeen. Samalla jaettiin Matin oikeassa kädessä olevat Kyläniemi Runt DH-kisan palkinnot, jonka Ahonen yhdessä Ville Himmin kanssa voitti tänä vuonna (vasta) ensimmäisen kerran; muut DH-palkinnot menivät ImPS:aa edustavalle Piikalle (Kimmo Hautamaa ja Antti Pöntinen) ja LrPS:n Suvihuville (Topiantti Äikäs ja Juho Ojala) (foto: LrPS:n mediatiimi).

Oopperaregatan tulokset tästä linkistä

Saimaaranking-sarja jatkuu Saimaa Geopark Regatalla elokuun alussa Joutsenossa 10.-11.8. Sunnuntaipäivän ratakisan ilmoittautumisia otetaan vastaan täällä. Lauantain matkakisan, Joutsenpurjehduksen, kilpailukutsu ilmaantuu tänne.

*  *  *

 

Yhteistyössä