Pertti Hänninen R.I.P.

Juhannusviikonloppuna saavutti meidät LrPS:n purjehtijat suruviesti:
LrPS:n kunniajäsen Pertti ”Pete” Hänninen, 85 v., on siirtynyt ajastamme ikuisuuteen.

Pertti oli pursiseura-aktiivi aina 50-luvulta seuran perustamisvuosista lähtien toimien vuosia hallituksessa, sihteerinä, toimikunnissa ja talkoissa – aina siellä missä tarvittiin ”hyvvää miestä”! Samoin vaimonsa Liisa, purjemaakari, oli myös aina mukana, varsinkin talkoissa ja naisten jaostotoiminnassa.

Pertti oli myös veneenrakentaja. Hän aikanaan tilasi 1960-luvun alussa englanninfolkkarin (Yacting World Peoples Boat) piirustukset Englannista ja teetti ensimmäisen rungon, jonka sitten varusti  ”s/y Kulkuriksi” – perheveneekseen. Näitä vanerifolkkareita syntyikin sitten tänne Saimaan seuroihin mm. Lappeenrantaan ja Ristiinaan kymmeniä – muodostivatpa 1960–80-lukujen kilpailuissa oman matkaveneluokkansakin. 1970-luvulla hän oli mukana Botnia-luokan Lappeenrantaan tehdyssä sarjassa (”s/y Tankero”) ja 1980-luvulla oli sitten Finn-26 luokan sarjassa, jonka ”s/y Manuelalla” kävivät he Liisan kanssa aina Tukholmassa saakka. Heidän viimeinen veneensä ”s/y Ritz” kuvastaa Hännisten järkevää tapaa suhtautua Saimaaseen ja purjehduksen merkitykseen myös eläkeläisille.

Avomerilaivuri Pertti oli myös suurten merien mies: Itämeri, Pohjanmeri, Biskajan ylitys, Välimeri tulivat tutuiksi erilaisilla siirto- ja lomalegeillä. Pisimpänä avomeripurjehduksena olikin vuoden 1992 Atlantin ylitys, Kolumbus 500-muistopurjehdukseen osallistuminen Veikko Liiran ”s/y Lake of Saimaan” miehistössä Espanjasta Kanarian kautta Karibialle.

Seuran tilaisuuksissa ja saaritukikohtien kesäilloissa kaivosmittaaja Pete oli baritonina laulunjohtaja – hänen kauttaan, hänen miehistöönsä ”s/y Kulkurissa” kuulunut toinen kaivosmies Antero Hakapää – sanoitti vuonna 1968 LrPS:lle omistetun ”Avomerijaoston Kunniamarssin” (sävel ”Flickorna i Småland”), joka edelleenkin juhlistaa seuran sisältörikasta viihteellisemmän puolen toimintaa.

Pertti, Pete Hännistä lämmöllä muistaen!

Hannu Äikäs
24.6.2024

*  *  *

 

Yhteistyössä