Kuvia Wilmanrannan Valssista

Palataan vielä syyskuun lopun Wilmanrannan Valssiin. Ohessa on mukava kuvakavalkadi kisan startin hetkeltä sekä maalintulon tiukasta kamppailusta. Kuvat on ottanut Jari “Jallu Onyx” Rikkonen.

Valssi-kisaan startattiin takaa-ajolähtönä (time on distance). Veneet olivat kiinni Linnoitusniemen laituriin ja keulat kohti menosuuntaan. Time on distance -laskennalla kaikkien veneiden oli “pitänyt” saapua samoihin aikoihin maaliin, mutta kelin muuttuessa kävikin niin, että maalintuloajat hieman muuttuivat ja olivat välillä klo 13:34 ja klo 14:31.

Seuran puolesta lämpimät kiitokset mahtavista kuvista Jari Rikkoselle kuva-aineistosta!

Kaikki miehet ja naiset kannelle, ankkurit nostakaa, purjeet ylös!

H-veneet lähtivät ensimmäisten joukossa. Tässä starttaa Aino, pinnassa Jamppa Kohonen ja gasteina entiset nuoret Tuna ja Pette (keulalla).

.

Väinö on ollut ahkerasti mukana myös STARK Week Race -tapahtumissa, kipparina Hannu Viitikko.

.

H-veneluokan voittopokaalin napannut Senga, pinnassa Nestori Mäntysaari ja gastina Lassi Onne.

.

Valssi-fleetin kärkipäässä lähteneet veneet pakkautuivat Mertaniemen ja Karhusaaren väliseen plägään ja kieltämättä hieman kärsivät Lappeenrannan purjehdusareenan tällä kertaa oikukkaista tuulioloista. Vasemmalla Anu Niemisen ohjastama H-vene Paatti 8, oikealla södergreniläisten voiton saavuttanut Hepa Pullin Siesta 32 Maru. Ville ja Elena Johnin First 18 Smaug pyrki saamaan lisävauhtia punaisella genaakkerilla, muut jo kryssivät.

.

Pete Mensosen osaksi kansainvälinen miehistö ja Ichi Ban sai hyvän startin ja lähti kirimään kohti kärkipään veneitä.

.

LrPS-rating -luokan voittajaksi sukeutunut Piika lähti tosimielellä kisaan – vai mitä sanotte kippari Kimmo Hautamaan otteista genuan nostossa? “Ihan vaan lähdettiin nauttimaan purjehdusreissusta”, sanoi Kimmo kisan jälkeen. Antti Pöntinen pitää kiinni ruorista.

.

Lujasti kauteen, miehistön koulutukseen, purjeisiin, juoksevaan rikiin ja muuhun tarpeelliseen satsannut MIkko Ikosen Diva 39 Tiffanyssä oltiin tarkkana heti lähdön jälkeen – vaan mitä ne alas lasketut fendarit tarkoittivatkaan? Illalla Ana ja Jamo varmaan opastivat MIkkoa meriteiden perinteiden kirjoittamattomiin sääntöihin…

.

Lappeenrannassa valmistettujen veneiden kisassa etualalla lähtöpotkun saava Fatmai oli taka-alalla näkyvää Tuuliaa (5279) sukkelampi. Tommi antaa alkuvauhdit, Iskari odottelee ohjausvauhtia…

.

Fatmain kanssa samoihin aikoihin lähtemään päässyt kommodorin Sirena 38 Suvihuvi sai purjeet ja ankkurin pian ylös ja lopulta myös lepparit pois ahterista.

.

LrPS:n kunniajäsen Jorma Haapasalo ohjasti Tuuliansa hyviin tuuliin heti startin jälkeen. Pieni kaula muihin samoihin aikoihin startanneisiin syntyi helposti.

.

Myös Fatmai pääsi hyviin tuuliin ja vauhti kiihtyi odotetusti. Uppekin pääsi istumaan kannelle.

.

Mertaniemen kohdalla pyrittiin kiertämään Karhusaaren plägää mahdollisimman kaukaa – kuka uskalsi lähimmäs mannerta? No Tuulia tietysti. Suvihuvi ja Piika pitivät hajurakoa matalaan.

.

Kuva kertoo hyvin tuulensuunnan vaihtelusta Mertaniemen kohdalla. Oikealla Piika, keskellä Tiffany ja vasemmalla Fatmai. Tyypillistä järvipurjehdusta? Tiffyssä Hännisen “ei-se-Hännisen-Pete” Pete kiipeili jo mastoon.

.

Kilpureissa on kilpailun tunnelmaa heti lähdöstä alkaen: Onyxin miehistö rynni kippari Matti Ahosen johdolla kohti venettä. Huomaa myös miehistön nuorempien jäsenten vetävä askel ja joukon perällä hölkkäävän Lahen Matin iloinen ilme.

.

Ja eipä aikaakaan kun purjeet oli jo ylhäällä ja vedossa kohti muuta fleettiä. Ville Himmi pitää perää. Onyx oli Valssi-kisan(kin) Finrating-luokan voittaja; eroa Fatukkaan muodostui hieman alle kahden tunnin kisassa noin minuutti.

.

Kaikki veneet liikkeellä! Isoimman kertoimen vene, Jussi Niemisen pinnailema E-Scow Wilmanstraada lähti ajamaan muita takaa. Valitettavasti kevyt tuuli ei ollut tällä kertaa suosiollinen kevyesti plaavalle veneelle – eikä edes yhtään uintireissua nähty.

Kohti maalia ja tulosten laskentaa

Taipalsaaren Vehkasalonselälle sijoitetun kääntömerkin kiertämisen jälkeen palattiin slööriä ja sivutuulta takaisin maaliin, joka oli Wilmanrannan edessä. Perinteinen suihkulähteen kierros jätetiin nyt tekemättä. Ana Peuhkurin käskyttämä Merisara (Bavaria 36C) johtaa fleettiä, mR6-luokan Fly toisena ja sen takana Antti Ryynäsen Tiritomba (Bavaria 36C) on heti siinä takana. Fly ajoi loppupätkän ilman spinnua, samoin Tuula Korkeen ja Mika Lehtosen Anna (Guy 22) ja Hepa Pullin Maru.

.

Merisara kiskoi muihin eroa – mm. avaamalla hieman rullagenuaa sekä jättällä poijun kiertämisen muiden hommaksi. Pienellä sakolla ja sanailulla siitäkin selvittiin. Anssi on tottunut johtamaan purjehduskisoja ennenkin… Ehkä myös jatkossa?

.

Juuri ennen maaliviivaa nähtiin tiukkaa kisaamista: Fly, Tiritomba sekä Ellu Hietamiehen ja seitsemän (!) naisgastin täyttämä Adele (FE 83) hakivat tarkasti ajolinjoja ennen maalia. “Tirin” genaakkeri toimi varmasti hyvin sivuisessa avotuulessa.

.

Tiritomba kikotteli ja Adelen oli taivuttava ajamaan ohi alakautta. Adele oli maalissa aiemmin. Tuuli heikkeni kisan loppua kohden.

.

Juha ja Marja Liimatta kiersivät reissun upealla mR 6 -luokan Fly-veneellä. Juha on osallistunut ahkerasti Flyllä myös seuran viikkokisoihin eli STARK Week Race -tapahtumiin. Tulevaisuudessa nähdään Lappeenrannassa toinenkin kuutonen, varsinainen kilpapursi. Seurassamme on useita klassikoveneitä, mutta ei yhtään niin klassikoa kuin Fly.

.

Piika ja Ichi Ban saapuivat maalia kohden rintarinnan. Olosuhteiden muuttuessa kisakomitea oli pakotettu laskemaan tasoitusajat uudelleen ja Piika nousi voittajaksi. Ichi Ban saavutti miehistöä ja kipparia riemastuttaneen kolmossijan. Kuvasta näkee, että spinnuissa on eroja.

.

Lopussa lähteneiden osalta jännättiin, että ehditäänkö maaliin tuulen tyyntyessä, päästäänkö saunaan? Fatmai (vas.) ja Onyx kävivät omaa kisaansa aivan loppuun saakka.

.

Vuosien ajan Isotalojen ja Ahos-Matin kanssa LrPS:n kilpapurjehdustaidon kunniaa ylläpitänyt Saku Vennon Cascade tuli hieman ennen Fatmaita maaliin, mutta kärsi pikkasen tasoituslaskennasta. Saku näyttää mihin pitää ajaa ja samalla on nostanut botukoille tyypillisesti genuaa hieman ylös myötätuulella.

.

Topiantin ajama Sirena 38 Suvihuvi ei aivan onnistunut lyhennetyllä radalla, mutta saavutti kuitenkin tyydyttävän 5. sijan kaikkiaan 20 veneen joukossa. “Paras (suvi-)huvivene”, tyytyi kommodori toteamaan kisan jälkeen ja kiitteli vuolaasi upeaa miehistöään.

.

Marina Saimaanportin sponsoroima Onyx kurvasi maaliin juuri ennen Suvihuvia ja Fatmaita. Spinnu olikin syytä laskea pian alas ennen kuin olisi törmätty Linnoitusniemen laituriin.

.

Nestori ja Lassi taituroivat H-vene -luokan voiton Sengalle. Eroa muihin H-veneisiin tuli pari-kolme minuuttia.

.

Vasemmalta Paatti 8, Tuulian takana valkoisella spinnulla Aino, sitten Wilmanstraada ja Tiffany. Vielä odoteltiin Smaug maaliin ja laskettiin laituriin tulleet veneet: kaikki paikalla, kukaan ei jäänyt matkalle. Oli erilaisten palkintojen jakamisen ja Mastonkaatajaisten aika.

Kuten todettu, Wilmanrannan Valssista on vuosien saatossa muodostunut yksi Saimaan alueen kiinnostavimmista ja isoimmista kilpailuista. Iso kiitos tästä kohdentuu LrPS:n kilpailujaostoa miltei kymmenen vuotta vetäneelle Tommi Isotalolle, jonka taitavalla Excel-ohjelman käytöllä LrPS:n (ja vähän muillekin) veneille on saatu luotua niiden todellista suorituskykyä vastaavat “LrPS-rating” -lukemat. Näin seuramme päätöskisasta saadaan jännittävä, monia matkapurjehtijoita kiinnostava tapahtuma. 

Ja vielä kerran kiitos Jallulle kuvista!

 

*  *  *

Yhteistyössä