Tuulia ja Fatmai ”Valssin” voittajat – Kale ja Vili vuoden seuralaiset

Lauantaina 18.9. kisattiin perinteinen LrPS:n kauden päätöskisa, Wilmanrannan Valssi. Kevyessä ja keskituulessa päästiin ajamaan perinteinen rata Saimaanharjulle ja kaupunginlahden suihkulähde kiertäen. Vuoden pursiseuralaiseksi nimettiin alansa osaajat: MM-kolmoset Kalevi ”Kale” Männistö ja Vili Kaijansinkko.

Takaa-ajolähtöidealla toteutettu tasoituskisa pidättää jännityksen tapahtumaan loppuun saakka. ”Valssin” henkeen kuuluu, että kisassa ajetaan ”kaksi kisaa”: virallisten FinRating-tasoituksin laskettu kilpailu ja hieman fixattujen, aiempien vuosien Valssin purjehdusaikoihin suhteutettu LrPS-Rating -kisa.

Veneet pääsivät lähtemään Linnoitusniemen laiturista hyvässä järjestyksessä ja varsinkin lähtöjärjestyksen loppupään veneet nostivat spinnut jo heti Karhusaaren edustalla. Timo Surakka piti tarkkaa kirjaa starttijärjestyksestä sekä tutusti kovaa jöötä Wilmanrannan terassilla muutenkin.

Kisan alusviikon aikana venekunnat seurasivat huolella sääennusteita ja koillisesta itään kääntynyt tuuli mahdollisti pitkään spinnuajon Akkasalmen pohjoispuolelta Toijansalmen suulle, Ahvensaaren kääntöpoijulle. Siellä kisalaivue tiivistyi ja osa pyrki jopa oikaisemaan, ja Aso Piiparisen Layla-veneessä huomattiin, että purjevene vaatii riittävästi vettä kölinsä alle.

Veneet ajoivat mahdollisimman pitkään spinnulla kohti Ahvensaaren kääntöpoijua, Suvihuvi sinnitteli Piikaa (vas) ja Onyxiä pidempään (kuva: M. Ängeslevä/Paatti 8:n mediaryhmä).

Saimaanharjun edustan eteläviitoilta fleetti kryssasi kohti kaupunginlahtea. Jotkin veneet tekivät vendoja, joissain veneissä pinnanpitäjät olivat tarkkoina ja ne selvisivät yhdellä halssilla koko matkan. Laivue tiivistyi entisestään ja miltei kaikki 18 venettä olivat saman aikaisesti Karhusaarenselän, Sotakorvauslaiturin ja kaupunginlahden alueella. Yhdessä oli sovittu, että spinnuajoa sai olla vain sataman ”itä–länsi-portin” ulko-, eli itäpuolella.

 

Paatti 8 ajamassa sisään kaupunginlahdelle. Vastaan kryssivät Diana ja Tuulia (kuva: M. Ängeslevä/Paatti 8:n mediaryhmä).

Ei ole vaikea kuvitella, kuinka laituriväki ihasteli täysillä purjehtivia veneitä lähellä laituria…

Kaupunginlahden suulla nähtiin hienoja sivuutuksia ja tarkkaa ajoa: vasemmalta Fatmai (tulossa), Tatatu II (menossa) ja Cascade (tulossa) (kuva: M. Ängeslevä/Paatti 8:n mediaryhmä).

Kävi niin, että letka venähti sen verran pitkäksi, että ensimmäisenä maaliin saapunut ja Pete Mensosen käskyttämä Ichi Ban sai uudelleen laskennan jälkeen kakkossijan ja LrPS-Rating -kisan voitti Jorkka Haapasalon kipparoima ja Tumppi Kotinevan gastaama Tuulia. Ichi Ban sai siis kakkospalkinnon ja Isotalojen Fatmai oli kolmas.

Wilmanrannan Valssin LrPS-Rating -tasoituksin lasketuissa tuloksissa ensimmäisen sijan nappasi kokenut Jorkka Haapasalo gastinaan Tuomo Kotineva. Tommi Isotalo jakoi palkinnot ja kertoi tuloslaskennan pääperiaatteista (kuva: LrPS).

”Oikeassa” FinRating-laskennassa kärjessä viilettivät – taas – botukat Fatmai ja Saku Vennon Cascade. Nämä kävivät todella kovan kisan ja tulivat maaliin vain kolmen sekunnin erolla Cascade edellä. Hieno vene-vastaan-vene kamppailu! Tasoitetuissa tulosajoissa Fatmai vei kuitenkin pidemmän korren. Kolmanneksi kamppaili paikkansa – tietysti – M. Ahosen Onyx.

Kärkipaattien takana tapahtui myös: Adelen naisisto ajoi taas ennakkoluulottomasti ja oli hienosti LrPS-Rating tuloksissa hienosti sijalla seitsemän. Adele kävi omaa kisaansa toisen FE83:sen, Tero Häyrysen ”jatkoperäisen” Dianan kanssa. H-veneet Pohjan Akka ja Paatti 8, jonka kippariksi oli merkitty Jolly Ikonen, kävivät oman kamppailunsa ja Eemeli  Möllerin kipparoima Akka oli aavistuksen vikkelämpi. Voittomarginaali oli vaivaset 20 sekuntia.

Tulevina vuosina Wilmanrannan Valssin kilpailuluokkia voitaisiin uudistaa. Mastonkaatajisjuhlassa käsiteltiin uudenlaisia kisaluokkia tämän kiinnostavan kilpailun sisällä. Kisaluokkia voitaisiin perustaa esim. sukupuolen mukaan eli palkittaessa esim. paras naisisto, voitaisiin kannustaa muitakin naisryhmiä kuin Adelen, tulevan mukaan kisaan. Lisäksi luokkakisoja voitaisiin käydä aikakin H-vene- ja Botnia-luokissa. Myös puuvenesarja voitaisiin elvyttää henkiin ja näin saadaan Fly-kuutosen lisäksi muita upeita puuveneitä mukaan tapahtumaan. Lisäksi voitaisiin vaikka perustaa “håkansödergren”-sarja, jossa palkittaisiin tämän ruotsalaisen suunnittelijasuuruuden kynästä lähtenyt paras vene “Valssissa”… (Siestat, Sirenat, Infernot, Finngulfit, Helsmanit jne…) ja yksi mahdollisuus olisi perustaa “saksalaissarja” – seurassa on useampikin kilpailukykyinen Dehler ja Bavariat ovat levinneet varsin laajalti eteläiselle Saimaalle. Muitakin kriteerejä voidaan miettiä koko tulevan vuoden ajan…

Wilmanrannan Valssi // Tulokset:

FinRating:

LrPS-Rating:

 

Kalevi Männistö ja Vili Kaijansinkko vuoden pursiseuralaiset

Perinteinen Ankkuri-palkinto myönnettiin tänä vuonna kahdelle seuralaiselle. He molemmat ovat alansa huippuja osoituksena siitä on tällä kaudelle saavutetut MM-kolmossijat.

Kale nappasi veteraanisarjan Raceboard-purjelautailussa ja Vili puolestaan toimi taktikkona ja toisena pinnamiehenä ORC-luokan MM-kisoissa kolmanneksi tulleessa venekunnassa.

Seuran hallitus näki mahdollisuudeksi palkita molemmat MM-menestyjät LrPS:n kunniapalkinnolla. Kale on saanut kiinnityksen ankkuripalkintoon vuonna 2012 ja Vili puolestaan, yhdessä Eetu Peuhkurin kanssa, junnuna vuonna 2004.

SPV:n valmennuspäällikkönä työskentelevä Vili Kaijansinkko otti vastaan hänelle ja Kale Männistölle myönnetty Vuoden pursiseuralaisen Ankkuri-palkinnon (kuva: LrPS).

STARK Week Race -kilpasarjan palkinnot tutuille

Samassa juhlassa jaettiin myös kesäisen STARK Week Race -kilpasarjan palkinnot. Kärjessä oli jälleen tutut nimet: Fatmai, Cascade ja Onyx.

Huomionarvoista on, että kaikkiaan SWR-sarjaan osallistui 15 venekuntaa.

Kärjen osalta kisa oli tiukkaakin tiukempi, Fatmai sai voiton vain yhden pisteen erolla Cascadeen, pisteet Isotalon klaanille 14–15. Onyx oli selvä kolmonen 18 pisteellä. Kuutonen Fly ”voitti” puuveneluokan – Juha Liimatta osallistui kisoihin aktiivisesti ja oli mukana 10:ssä kisassa 13:sta.

STARK Week Race -kisasarjan 2021 tuloksiin tästä linkistä

Tiistaisella STRAK Week Race -tapahtumalla on vankkumaton paikkansa LrPS:n toiminnassa. Upeasti kulkevat veneet kertovat LrPS:n aktiivisesta toiminnasta lappeenrantalaisille. Varsinkin veneiden kiitäessä Sotakorvauslaiturin vierestä kohti maalialuetta saavat laiturikulkijat hieman fiilistä siitä, millaista toiminta kisapurjehdus on.

Mastokaatajaisilta sujui siis palkintojaon ja muistamisten merkeissä. Illan onnistumisen takasi muutamat aktiiviset seuralaiset, jotka olivat tilanneet hyvät herkut Kapteenin kulmasta. Jälkiruuaksi tarjoiltiin Koistilan Niinan kotipuutarhasta taiottua omenahyvettä. Yhdessä tehden ja talkoille syntyi tämäkin tapahtua aidossa LrPS-hengessä. Seura- ja juhlaväki kiittivät illan järjestäjiä!

Tulossa vielä: Karvalakki, yhteisnostot ja seuran vuosikokous

Kaikille avoin Karvalakkipurjehdus, kohdentuen seuran tukikohtaan (joko Parkonperälle tai Mäntysaareen) seilataan la 2.10. Lisätietoja Onyx-Matilta (nolla-neljä-neljä 055 8458).

Samana viikonloppuna alkavat myös Sotakorvauslaiturin yhteisnostot, jotka jatkuvat la 9.10.

Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään ti 26.10. klo 18 Wilmanrannassa – uusitut sääntömme sallivat nyt myös verkko-osallistumisen.

 

*  *  *

 

Yhteistyössä