Saimaa Regatassa voitot LrPS:lle ja Ristiinaan

Viikonloppuna 7.–8.8. purjehdittu Saimaaranking-kisatapahtuma, Saimaa Geopark Regatta, oli (jälleen) kaksijakoinen: lauantain Joutsenpurjehduksessa tuulta riitti – sunnuntain ratakisa, Saimaa Regatta, vedettiin läpi kevyessä tuulessa.

Lauantain Joutsenpurjehduksen kovatuuliseen kisaan starttasi molempiin luokkiin 7 venekuntaa – Klubiluokkaan rokeni lähteä kaksi venettä. Pienessä luokkassa LrPS:n Botniat Cascade ja Fatmai kävivät omaa ”matchrace”-tyyppistä kisaa koko matkan 26 mailin ja noin 37 vastakäännöksen verran. Molemmat botukat lähtivät matkaan harvemmin nähdyillä G3- eli fokkapurjeilla. Kisan kääntyessä loppupuolelleen, noin Päihänniemen tasalla, nähtiin sellainenkin ihme, että Fatmain purjeyhdistelmänä oli: 3-genua ja reivattu isopurje!

– Se vain tuntui menevän kovempaan niin, tyytyi Tommi Isotalo Fatmain päällystöstä toteamaan.

Klubi-luokassa voiton napanneen Tuulian kippari Jorkka Haapasalo ihmetteli kisan jälkeen:
– Mie en olen ikinä nähnyt, yli 50-vuotisen purjehdusuran aikana, että botukat ajavat G3:lla ja reivatulla isolla. Että kyllä siellä tuuli!

“Kyllä siellä tuuli!”, sanoi Haapiskin. (Kuva: P. Himmi.)

Hiekkapakan sääaseman tuulitiedot kertoivat kisan jälkeen, että kovimmat puuskat olivat 18 m/s, joten kaikissa veneissä kamppailtiin koko reissun ajan. Kovimman työn teki juuri Haapasalo, joka selvitti reitin yksipurjehtijana. (Toki, kuten kuuluu todeta, niin mukana olivat myös Kullervo ja Haapis.)

Pienen luokan osalta voittoon rellesti LrPS:n Saku Vennon kipparoima Cascade, Fatmain ollessa toinen. Reippaassa tuulessa botukat ajoivat Karvasalosta Mäntsikän ohi Vitsasaaren länsipäähän spinaakkereilla ja erot kasvoivat reippaasti matkaan lähteneisiin H-veneisiin Pohjan Akka (Eemeli Möller, MPS) ja Melody (Pekka Merelä, RiPS). LrPS:n Teemu Hietamies Adele-veneellään oli 5.

 

Laivueen noustua pois Likosenlahden kapeikosta Suvihuvi piti hetken johtopaikkaa ja Woodpeckerin oli otettava astetta alempi kurssi. Pian päästiin sivutuuleen ja reivit aukesivat ja Suvikka lähti karkuun. (Kuva: P. Himmi.)

Isommassa luokassa aikaerot kasvoivat: kisan alkuvaiheessa pidemmän vesilinjan turvin Topiantti Äikkään Suvihuvi piti hetken kärkipaikkaa, mutta päästäessä Karvasaloon Matti Ahosen Onyxissa nostettiin spinaakkeri ja X99 meni menojaan. Suvihuvissa jänistettiin ja ajettiin kova lenssiosuus fiksusti spiiratulla genualla. Takana tuleva RiSP:n Mika Muikun Woodpeckerissä, joka kamppailee Onyxin kanssa koko Saimaaranking-sarjan voitosta, spinaakkeria lennätettiin vauhdilla.

Spinnuajossa Onyx nousi ripeästi liukuun, Suvihuvin rinnalle ja ohi. Kaikki meni kuitenkin hyvin ja Mäntysaarenselällä ei nähty kuin kaksi tai kolme reipasta broachia… (videokuvasta kaappaus; M. Ikonen).

Veneiden kääntyessä Vitsaista kohti Ilkonsaaria, Päihään ja vihdoin maaliviivaa, oli tulojärjestys selvä: Onyx ja Suvihuvi alittivat juuri 4 tuntia, sitten tulivat Woodie, järjestävän seuran (JV) Hannu Viitikko upealla Tatatu II -veneellään ja pian sen jälkeen RiPS:n Panu Kokko Inffanillaan. RiPS:n Fanny Paasikiven kipparoima Raffi ja SLPS:n Hannu Juvosen Fou de Bassanin kisamatkat jäivät eri syistä kesken.

Sunnuntaina ajettiin tarkasti

Unesco Saimaa Geopark regatan toinen osakisa, LrPS:n ratakisa Saimaa Regatta, vedettiin läpi täysin toisenlaisissa tunnelmissa: illan ja yön aikana kantta piiskannut sade oli loppunut ja kisaamaan päästiin aurinkoisessa elosäässä.

Kilpailulautakunta oli laatinut hyvämittaisen ylös–alas -radan Pulpinselälle. Radan pituus oli noin 1 Nm ja reitti ajettiin kahdesti ylös, kahdesti alas. Sunnuntain kevyessä tuulessa saatiin ajettua kolme starttia.

Sunnuntain kolmas Race-1 luokan startti Suvihuvin keulakaiteelta nähtynä: Linjan vasemmasta päästä Woodpecker (11323) ja Onyx (15077) nappasivat lähdön vapaisiin tuuliin. Tatatu II (8817) ja Raffi (8464) jäivät suosiolla 2-riviin. Edessä Inffani (7799) pyrkii nousemaan pois Onyxin pakeista, mutta jäi Suvihuvin jälkeen. (Kuva: P. Himmi.)

Isossa luokassa Onyx hallitsi ratatapahtumia, mutta Woodpecker tasoitettua tuloslistaa (sijat: 1–1–1). Onyx (2–2–2) pystyi jättämään kevyessä tuulessa hyvin pärjäävä Inffanin (3–3–3) kolmanneksi ja Suvihuvi (4–4–4) löytyi listan neljänneltä sijalta jättäen Tatatu II:n (5–5–5) viidenneksi. Raffi koki ensimmäisessä lähdössä pienen välinehaverin ja siltä jäi toinen kisastartti kesken, mutta onneksi RiPS:n nuorisojoukkue sai gastin mastoon, fallin korjattua ja he pääsivät mukaan kolmanteen lähtöön (6–DNF–6).

Pienen luokan osalta tulosket vaihtelivat: lopuksi voittoon nousi LrPS:n Teemu Hietamies, joka sai kiihdytettyä Adelensa sellaiseen menoon, että hän vei voiton Cascaden ja Fatmain nenän edestä. Kakkoslähdössä Adelen voittomarginaali kirjattiin yhdeksällä sekunnilla ja kolmannessa startissa eroa saatiin Adelen eduksi vaivaiset yksi sekuntti. Vaikuttaa siltä, että Botnia 6:sten ja FE83:sten suhteen tasoitusluvut ovat varsin hyvin kohdillaan.

Saimaa Geopark -regatan tulokset laskettiin JV:n Joutsenpurjehduksen ja LrPS:n Saimaa Regatan yhteistuloksista ja voittopalkinnot menivät Klubi-luokassa Jorma Haapasalon Tuulia-veneelle (13 pist.), Race-1 luokassa tuloslistoja hallinneelle Mika Muikun Woodpeckerille (26 pist.) ja Race-2 luokassa Saku Vennon Cascadelle (24 pist.).

Näin on jäljellä enää yksi Saimaaranking-osakilpailu, Ristisaaren Malja 28.8. Rokansalossa (Kilpailukutsu, ilmoittautuminen tästä linkistä). Kuten todettu, niin Race-1 luokan kisa on taas kahden kauppa: Onyx vai Woodpecker…? Race-2 luokassa LrPS:n Botniat Fatmai ja Cascade ovat jo varmistaneet kaksoisvoiton Saimaarankingissa ja Lappeenrannan Teemu Hietamies Adele-veneellään voi saavuttaa “Rokiksessa” seuralle kolmoisvoiton kokonaiskisassa LrPS:lle. Aika näyttää.

Tuloslistat viikonlopulta:

(Jos jostain ilmaantuu Joutsenpurjehduksen listat, niin lisätään ne tähän.)

Saimaa Regatta, Race-1 luokka (FinRating >0,9000): 

 

Saimaa Regatta, Race-2 luokka (FinRating <0,9000):

 

Unesco Saimaa Geopark -regatan yhteistulokset:

 

–Likosenlahden kirjeenvaihtajalta
(kuvat: Suvihuvin mediavastaava P. Himmi, Onyx-kuva, kaappaus videosta: M. Ikonen)

Yhteistyössä