Fatmai ja Woodpecker jälleen Kyläniemi Runtin mestareiksi

Lauantaina 19.6. kaikkiaan 20 venekuntaa lähti tavoittelemaan hyvää suoritusta toisen kerran järjestetyssä Kyläniemi Runt DH- eli kaksinpurjehduskisassa. Alkukesän oikukkaat tuulet tekivät kisasta arpapeliä, mutta parhaat miehistöparit saatiin selville.

Tapahtumassa keli vaihteli tyynestä keskituuleen. Pieni Finrating-luokka lähti liikkeelle klo 12 ja isompi luokka (yli 0,9000) kymmenen minuuttia tämän jälkeen.

Kuin joskus ennen: kipparikokous Sarviniemen laivalaiturilla.

Aivan kisan alussa laivue pääsi liikkeelle kohti Mäntysaaren ristiviittaa heikossa 2–3 m/s tuulessa. Veneiden päästessä Rastiluotojen ohitse tuuli tyyntyi käytännössä kokonaan ja vain yksittäiset puuskaukset liikuttivat veneitä – ketä milloinkin.

Tässä vaiheessa johtopaikka vaihteli, joskin isossa luokassa M. Muikun ohjastama Woodpecker (RiPS), K. Hautamaan Piika (ImPS) ja M. Ahosen Onyx taistelivat kärkisijasta. Pienessä luokassa botniat Fatmai (T. Isotalo) ja Lapinha (T. Kotineva) tekivät toisistaan poikkeavan reitinvalinnan – näin Fatmai, R. Väinölän H-vene Lady Alice (ImPS) ja T. Hietamiehen Adele karkasivat muulta ryhmältä.

Piika (edessä) ja Onyx tekivät eroa muihin kisan alkuosuudella. Heikko tuuli vaivasi.

Mäntysaaren ristiviitalta Kutveleeseen kuljettiin kuin kuiskauksessa. Kevyessä kelissä T. Äikkään Suvihuvi saavutti kärkeä ja Woodpecker oli jäänyt kauas Piikasta ja Onyxista. Kuin ihmeen kaupalla Suvihuvi leikkasi Kutveleen avokanavan ensimmäisenä, mutta takaa tulleet Woodpecker, Fatmai, P. Kokon Inffani (RiPS) sekä J. Laitisen Didix (RiPS) saivat kärkiryhmän kiinni. Tässä vaiheessa oli selvää, että Fatmai dominoi pienempää luokkaa ja Muikun Pikku-Dehleri oli vahvoilla isossa luokassa.

Hieman ennen Kutveleen kanavaa tuuli nousi hieman ja radalla nähtiin tarkkaa ajoa. Onyx ja Piika kisailivat keskenään, Suvihuvista oli aikaa ottaa fotoja. Woodpecker ja Inffani tulivat vauhdilla kohti kärkikolmikkoa.

Piika ja Woodpecker ajoivat Kutveleen viisaasi ja sen sijaan Onyx ja Suvihuvi jäivät parkkiin Kyläniemen katveeseen. Myös Didix pääsi lappeenrantalaiskaksikon ohitse ja Inffani löysi oman väylänsä sen vanavedessä.

Petranselällä tuuli mukavasti, 4–6 m/s ja puuskissa jopa enemmän: aluksi kaikki ajoivat spinaakkereilla, mutta pian tuulikulma muuttui niin, että Onyx, Suvihuvi ja tässä vaiheessa kärkeen siirtynyt Woodpecker vaihtoivat genuaan. Inffani jatkoi spinnulla hieman alempaa kurssia ja Didix pääsi genaakkerilla, spinnuveneitä ylemmäs. Ja tietysti Fatmai ajoi spinaakkerilla niin pitkälle kuin mahdollista, miltei maaliin saakka.

Petralla vedettiin jo vauhdilla: Onyx hieman edellä, pienen luokan voittaja Fatmai ajoi omaa kisaansa kelloa vastaan.

Suvihuvi painoi ohi Fatmaista, joka Botnioille tyypillisesti ajoi spinaakkerilla varsin korkeaan tuulikulmaan asti. Co-skipper Antti Uotila tarkkana purjeen etureunan kanssa.

Kisaa oli käyty noin viisi tuntia ja tuomarialuksena toiminut Jamppa Kohosen sompailema m/s Nicolina oli parkkeerannut itsensä Petrasaaren kupeelle ja se merkitsi sitä, että Nicolinan masto ja Petrasaaren punainen viitta muodostivat maalilinjan: Piika leikkasi linjan nopeimpana, Woodpecker vain 30 sekuntia sen jälkeen. Tasoituksissa toiseksi sijoittunut Inffani saapui maaliin noin kolme minuuttia kärkeä perässä – ja siinä välissä maaliin saapui kolme muuta venettä: Didix, Onyx ja Suvihuvi. Isommassa luokassa oli mukana 11 venettä, ja kärjen ja 11. sijoittuneen, Sairan poikien ajaman, Djangon erotus maaliviivalla oli miltei 50 minuuttia.

LrPS:n Tommi Isotalo ja Fatmai tuli ansaitusti ykköseksi pienessä luokassa. Reima Väinölän Lady Alice oli toinen ja Teemu Hietamies ja Adelé ajoi kolmanneksi. Alle 0,9-kertoimen luokassa oli mukana 9 venettä, joista yksi jätti matkan kesken. Kärki-Fatmain ja 8. sijoittuneen L. Pulkkisen ohjastaman Camillen välinen ero oli hieman yli 50 minuuttia. Pisimpään matkaa taittoi kuitenkin Eemeli Möllerin H-vene Pohjan Akka.

Isomman luokan keski- ja jälkiryhmässä H. Viitikko teki Tatatu II-veneellä oman tasaisen suorituksen ja jälkiryhmässä A. & T. Hovi Ava-veneellään, J.K. Haapasalo Tuulialla, M. Ikonen Tiffanylla sekä Django saivat kiriapua toisistaan. Alemmassa luokassa laivue hajosi hieman laajemmalle ja esimerkiksi kolmen H-veneen välinen ero oli merkittävän suuri. Tosin P. Merelän H-veneen Melodyn ja E. Häklin Maxi Fenix Sinonen ero oli vaivaset 9 sekuntia – tasoitustuloksen ollessa reilusti H.n eduksi.

Tulokset:

Taas oli järjestetty hieno tapahtuma ja osoitus hyvästä yhteistyöstä LrPS:n ja RiPS:n kesken. Kisaan osallistui veneitä viidestä seurasta (RiPS, LrPS, ImPS, JV ja MPS) sekä 39 purjehtijaa, vaikkakin yhdessä veneessä oli 3-henkinen miehistö (Jorkka, Kullervo ja Haapis). DH-purjehdus näyttäisi kokoavan aina vaan enemmän veneitä kisoihin ja jännityksellä odotetaankin, tekeekö Saimaaranking-toimikunta linjanvetoja tulevien kesien kisakalenterista ja DH-starttien lisäämisestä ranking-sarjaan. Nyt epävirallisen Saimaan DH-mestaruuden uusivat viime vuoden voittajat Woodpecker ja Fatmai – olisiko Pohjois-Saimaalta näille sankareille löydettävissä haastajaa?

(Kuvalähteenä on Suvihuvin kannelta näppäiltyjä kuvia, lisää kuvia mm. Saimaaranking Facebook-ryhmän sivuilla, a la Sauli Väisänen // Lisää kuvia saattaa olla tulossa muista lähteistä. Voit lähettää omat otoksesi osoitteeseen: info@lrps.fi)

Yhteistyössä