Ari Vasara 1950–2021, in memoriam

Pursiseuramme kunniajäsen, monivuotinen mökki-isäntä ja talkoomies Ari Vasara nukkui pois 1.2.2021. LrPS ry kunnioittaa Ari Vasaran muistoa ja osoittaa läheisille ja suvulle surunvalittelut menetyksen johdosta.

Ari Vasara 1950–2021.

8.5.1950 syntynyt Ari ”Arikka” Vasara on todennäköisesti jokaisen LrPS:n jäsenten – ja monen saimaalaisen purjehtijan ja veneilijän – tuntema henkilö. Hänet muistetaan monesta: talkoomiehenä, tukikohtatöiden järkähtämättömänä esimiehenä, hauskana seuramiehenä ja tinkimättömänä purjehtijana. Hän jää mieliimme vahvana persoonana, joka ajoi LrPS:n asioita eri foorumeilla.

Ari liittyi pursiseuraan 1970-luvun alkuvuosina, heti asevelvollisuudesta vapauduttuaan. Tuohon aikaan pursiseura eli kasvun vuosia. Venekanta oli muuttumassa puuveneistä lasikuituvalmisteisiin veneisiin. Arikan ensimmäisenä purjeveneenä oli kuitenkin nk. ”vanerilaatikko” eli Englanninfolkkari ”Örn”, jolla Arikka vaihtelevine miehistöineen risteili pitkinpoikin Saimaata. Myöhemmin Ari toimi gastina monissa eri veneissä, niin matka- kuin kilpapurjehduksen saralla, mm. ”Diana”-Louhessa, jonka puuosien kunnostus oli hänelle sydämen asia.

Vasaran ensimmäinen purjevene, Englannin folkkari ”Örn” menossa veteen vanhalla puuvenetelakalla 1970-luvun lopulla.

H-323 s/y ”Siiri Angerkoski” laskettiin vesille vuonna 1981. Sillä Arikka ja kumppaninsa Ulla Hjerppe purjehtivat 1990-luvulta lähtien useammankin kerran koko Vuoksen vesistöalueen läpi. ”Siiri” nähtiin useasti kevään ensimmäisenä veneenä Saimaalla ja usein matkat kohdistuivat – jäiden seassa – seuran tukikohtiin Suureen Mäntysaareen tai Kurensalon Parkonperälle.

”Siiri” oli Arikan silmäterä ja osoitus hänen kädentaidoistaan: veneen sisustus on Arin itse rakentama. Veneessä on monia käteviä yksityiskohtia, jotka tekevät matkapurjehduksesta mukavaa ja helppoa. Siiri on yksi ensimmäisistä seuran matkaveneistä, joissa on käytännöllinen mastonkaatojärjestelmä. Se mahdollistaa purjeveneen kulun matalien siltojen ja esteiden ali.

Arikka, LrPS:n lippu ja ”Siiri Angerkoski” – monelle tuttu näky Saimaalla vuosien aikana.

Työuransa Arikka teki Lappeenrannan kaupungin nuorisotoimessa. Tämä heijastui hänen aktiivisuuteen myös juniori- ja optimistijollaleirien järjestämiseen Päiviön leirikeskuksessa. Arikan vetämien leirien läpi on kulkenut useampi purjehtijapolvi. Leireiltä on jäänyt mieliin monia tapahtumia ja sattumuksia – mutta myös oppeja luonnon ja Saimaan järviluonnon kunnioittamisesta.

Toki Ari muistetaan myös intohimoisena ahvenen kalastajana – eikä hän lainkaan arastellut opettaa tuoreen ahvenen fileointia nuoremmille, ja miksei vanhemmillekin, purjehtijapolville. Felointitapoja on monta, mutta Arikan tapa on paras.

”Ensin katsos näin, ja sitten noin ja lopuksi vielä tästä niin… Valurautapannu kuumaksi, voita mukaan.”

Merkittävän seuratyön Arikka teki tukikohtien parissa. Hän toimi mökki-isäntänä vuodesta 1995 lähtien aina vuoteen 2012 saakka. Noina aikoina Mäntsikän ja Parkonperän tukikohdat kehittyivät ja ovat saaneet monelta osin ne puitteet, joista nykyisin nautimme.

Arilla oli myös vahva henkilökohtainen panos siinä prosessissa, joka on johtanut Saimaan alueen pursiseurojen tukikohtien yhteiskäyttösopimukseen. Yhteiskäyttösopimuksessa on mukana noin 20 tukikohtaa ja verkosto antaa siinä mukana olevien seurojen jäsenille loistavan mahdollisuuden vierailla muiden seurojen tukikohdissa. Arikka toimi yhtenä hankkeen käynnistävänä voimana ja tämä työ toi hänelle paljon tuttavuuksia koko Saimaan alueelta.

Mies, koivupöllit ja moottorisaha: kohta Parkonperän sauna jo lämpiää.

Saaritukikohdista huolehtimisen lisäksi Ari osallistui aktiivisesti myös Purjehduskeskus Wilmanrannan rakentamiseen. Aikakirjat tietävät kertoa, että hän oli yksi niistä henkilöistä, jolle kertyi eniten talkootunteja vuosina 2004–2005. Muun muassa Wilmanrannan lunetti-ikkunoiden taidokkaasti viimeistellyt puuosat on tehty Arikan johtaman työryhmän toimesta. Hän osallistui aktiivisesti Wilmanrannan ylläpitotiimiin ja hänet tavattiin klubilla vielä muutama aika sitten.

Vuoden 2017 syksyllä LrPS:n yleiskokous kutsui Ari Vasaran seuran kunniajäseneksi kiitollisuudenosoituksena hänen seuran hyväksi tekemästä talkoo- ja vapaaehtoistyöstä. Ari Vasara siunattiin lepoon läheisten läsnä ollessa Lappeenrannassa 26.2.2021.

Arin muistoa – ja jäljittelemätöntä purjehtijahenkeä – kunnioittaen,
LrPS:n hallituksen puolesta,
Topiantti Äikäs
Kommodori

(Kirjoituksen kuvat: Vasaran sukualbumi ja Jorma Pullin arkistot.)

Yhteistyössä