Saimaan aluekokous – Kuulumisia ja päätöksiä

SPV:n Saimaan aluekokous pidettiin la 31.10. verkkokokouksena. Päivän aikana käsiteltiin sekä seurojen ja alueen asioita että Saimaaranking-kilpailusarjan toteutusta vuonna 2021. Tässä on tiivistetty raportti Saimaan aluekokouksesta.

Saimaa tukee Jan Janssonin uudelleenvalintaa, uudistuksia retkisatamissa

Aluekokouksen yksi tärkeä asiakohta koski SPV:n puheenjohtajan vaalia. Se on edessä marraskuussa. Kokouksessa todettiin, että Saimaan alueen seurat ovat kuopiolaisen Jan Janssonin uudelleenvalinnan takana. SPV:ssa, toimikunnissa ja komiteoissa, on tiedossa myös muita mielenkiintoisia tehtäviä.

Aluekokouksessa käsiteltiin myös tukikohta-asioita ja niiden todettiin toimivat hyvin. Tukikohtien vierasmaksut säilyvät ennallaan. Uusi tukikohtajulkaisu todettiin hyväksi ja tarpeelliseksi.

Saimaan retkisatamatyössä on tulossa muutoksia vuodesta 2022 lähtien: Metsähallitus on ottamassa asian omaan hallintaansa. Vuosi 2021 on näillä näkymin viimeinen vuosi kun Saimaan alueen seurat yhteisvastuullisesti hoitavat Metsähallituksen entisten kohteiden (esim. Juuvinsaari, Mitinhiekka jne.) huoltoa ja ylläpitoa. Myös Puruveden osalta Metsähallitus on ottamassa kaikki kohteet omaan hoitoonsa. Samoin Koloveden alueen melojien rantautumispaikat jne. pannaan kuntoon Metsähallituksen puolesta. Tämä on hieno juttu.

LrPS:n osalta kokouksessa todettiin, että seuramme jaostorakennetta uudistettiin syyskokouksessa ja sen toivotaan saavan lisää puhtia mm. matkapurjehdustoimintaan. Samoin uudistukset koskien tukikohtien kiinteistöhoitoa sekä seuran jäsenkategorioita ja jäseneksi liittämistä nousivat esille.

Saimaanpursiseurat.fi -verkkosivustoa ollaan myös aktivoimassa ja kaikkien LrPS:n jäsenten onkin syytä ottaa tämä sivusto omaan seurantaansa. 

Lisää puhtia koulutustoimintaan!

Muita mielenkiintoisia asioita oli mm. koulutustoimintaa koskien. SPV:n Webinaarit ovat 4.11. ja 11.11. (klo 17:30). Niihin toivotaan aktiivista osallistumista. Webinaarit ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Niissä käsitellään kokonaisuudessaan SPV:n koulutusjärjestelmiä.

Aiemmin pidetty kilpapurjehdusta koskevassa kokouksessa nousi esille tuomari- ja kilpailujärjestäjäkoulutuksen tarve. Myös tähän asiaan tulee kiinnittää huomiota. Tuomari- ja kilpailujärjestäjäkoulutus onkin hieno tapa päästä mukaan kilpailutoimintaan.

Lisäksi LrPS:n Topiantti Äikäs esitteli SPV:n Veneilytoimikunnan alaisen Ympäristökomitean toimintaa. Uusi toimintamuoto keskittyy veneilyolojen kehittämiseen ja oheisesta liitteestä voi tutkailla millaisia toiminnan tavoitteita Ympäristökomitealla on. Samassa yhteydessä nostettiin esille KuoPS:n Pekka Humalan tekemä esitys siitä, että SPV:n kautta saataisiin vaikutettua Saimaan alueen sähkönjakeluverkon toimijoihin siten, että ilmajohtojen kaapelointia voitaisiin edistää nopeutetulla aikataululla jo vuoden 2021 aikana. Keskeisiä kohteita ovat mm. Savonrannan ja Punkaharju–Savonlinna -reitit.

LrPS:lla vakaa asema Saimaan alueen kilpailutoiminnassa

Kilpapurjehdukseen keskittynyt Purjehtijapäivät nimesivät vuoden 2020 Saimaan alueen purjehtijaksi RiPS:aa edustavan Anssi Muikun, jonka aktiivinen toiminta toi uudenlaisen Formula-18 veneiden Saimaa Raid -kisatapahtuman vesillemme. LrPS onnittelee Anssia valinnasta!

LrPS:n veneet pärjäsivät hyvin vuoden 2020 Saimaaranking-kisassa. Isossa FINrating-luokassa Matti Ahosen ”Onyx” saavutti upean kakkossijan ja pienemmässä FINrating-luokassa Tommi Isotalon ”Fatmai” voitti sarjansa ja Saku Vennon ”Cascade” oli kolmas. Voidaan edelleen todeta, että LrPS on edelleen johtava seura Saimaalla. RiPS:n ”Woodpecker”, ”Alli” ja ”Fenix” ja muut panevat kampoihin, mutta edelleen LrPS:n kisaporukat pitävät puolensa näilläkin listoilla.

Linkki vuoden 2020 tuloksiin
Kyläniemi Runt DH -kisan tulokset 

Purjehtijapäivät päättivät kesän 2021 Saimaan alueen kilpailukalenterista ja Saimaaranking-kilpasarjan käytännöistä. Alustava kilpailukalenteri näyttää tältä:

Alustava kisakalenteri 2021:

La 29.5. Yövesi: AUR, Astuvan Ukon Regatta, RiPS
La 12.6. Imatra/Mietinsaari: Imatra Single-handed, ImVK (* (Espoo-Suursaari  Race on samana vkl:na)
La 19.6. Sarviniemi: Kyläniemi Runt DH ja Single-handed, LrPS ja RiPS (*

> Savon Regatta, 4 osakilpailua:
La 3.7. Kuopio: Viinijuhlapurjehdus, KuoPS
Su 4.7. Kuopio: Kallavesj-regatta, KuoPS
Ke 7.7. Järvisydän: Linnansaari-purjehdus, Järvisydän, VPS
La 10.7. Savonlinna: Ooppera-regatta, SlPS

> Saimaa Geopark Regatta, 2 osakilpailua:
La 24.7. Joutseno: Joutsenpurjehdus, matkakisa, JV
Su  25.7. Joutseno: Saimaaregatta, ratakisa, LrPS

28.8. Rokansalo: Ristisaaren Malja, MPS (HTR: 20.–22.8.)

Kaikkiaan Saimaanranking-sarjassa purjehditaan kahdeksan osakilpailua.
*) = kaksin- ja yksinpurjehduskisat eivät ole mukana Saimaaranking -kilpasarjassa

Saimaaranking järjestetään kahdessa luokassa: iso ja pieni FINrating. Alustavana luokkarajana on tasoitusluku 0,905. Kaikissa kisoissa on tarjolla myös Klubi-luokka, mutta vuonna 2021 Klubi-luokkaa ei toteuteta ranking-sarjana.

Pistelaskujärjestelmä säilyy entisellään ja luokan voittaja saa 13 pistettä. Tämä kannustaa osallistumaan myös sellaisiin kisoihin, joissa on perinteisesti hieman vähemmän veneitä paikalla.

LrPS:n Tommi Isotalo jatkaa Saimaan alueen ranking-toimikunnan puheenjohtajana, koko Saimaan alue on hyvin edustettuna toimikunnassa. Toimikunta selvittää talven aikana sitä, että kisoihin ilmoittautuminen tapahtuisi verkon välityksellä – viime vuoden Kyläniemi Runt DH -kisan malliin. Menettely todettiin hyväksi ja nopeuttaa myös tulospalvelun toimintaa. Tulospalvelusta vastaa aiempien vuosien tapaan RiPS:n Panu Kokko.

Kokouksessa todettiin myös, että alueellista tuomaritoimintaa on syytä elvyttää. SPV tarjoaa alueelle tuomarikursseja ja olisi hyvä, jos kilpapurjehduksen organisoinnista kiinnostuneet henkilöt aktivoituisivat tuomari- ja kisajärjestäjäkursseista. Asiaan palataan LrPS:ssa talven aikana. Myös kisakohtaista viestintää on syytä kehittää ja nopeutuva tulospalvelu antaakin tähän hyvän mahdollisuuden ensi kauden aikana.

Seuraavat Purjehtijapäivät järjestetään LrPS:n puolesta, lokakuun viimeisenä lauantaina 2021 (la 30.10.2021). Paikkana on toki Wilmanranta ja verkko. Kevään osalta Saimaan alueen kommodorikokous tullaan pitämään joko verkkokokouksena tai tilanteen salliessa Kuopiossa maaliskuun lopulla (Kallavesj-näyttelyn yhteydessä, 27.3.2021).

Aluekokouksen pj ja kirjaaja Antti Kaipaisen laatima kokouspöytäkirja tästä linkistä

*  *  *

Yhteistyössä