Päivitetty: Saalinki & Salaatti, 21.3.: Saimaa

Wilmanrannan Saalinki & Salaatti -seuraillassa käytiin ison aiheen kimppuun: meille Saimaa on itsestäänselvyys, mutta kuinka pidämme siitä huolta? Kuinka teemme Saimaasta yhä elinvoimaisemman veneilyn ja vapaa-ajan alueen ja kuinka seuraamme Saimaan hyvinvointia…

LrPS:n seurailta sai vieraita arvovaltaiselta taholta, kun Turvallisuus ja kemikaalivirasto TUKESin asiantuntija Oskari Hanninen kertoi antifouling-valmisteiden vaikutuksista vesistöihin. Oskarin vierailu oli jälkipotkuja viime syksyn esityksestämme, että Saimaan alueella seuralähtöisesti päätetään siitä, että kiellettyjä myrkkymaaleja ei enää käytetä.

Tässä on linkki Hannisen esitykseen (päivitetty 2.4.2019).
Hän piti samansisältöisen esityksen myös SPV:n Saimaan aluekokouksessa Kuopiossa 30.3. Esityksen pdf-tiedostossa on mukana Oskarin muistiinpanot, jolloin kokonaisuudesta saa hyvän käsityksen vaikka ei olisi ollutkaan kuuntelemassa

Saalinki&Salaatti -illan yleisö kuunteli hiiskumatta TUKESin asiantuntija Oskari Hannisen esitystä.

Lisäksi saimme hyvän infon LUT:n opiskelijoiden ja Lprn seudun Ympäristövalvonnan projektista Saimaan veden näkösyvyyden mittaamisesta. Asiasta alusti opiskelija Kari Hartikka ja projektipäällikkö Raija Aura. Saimme saman tien kolme Secchi-levyä sijoitettavaksi Wilmanrantaan, Mäntysaaren ja Parkonperän tukikohtiin. Raiju on luvannut toimittaa lisää Secchi-levyjä seuralaisille käytettäväksi omissa veneissä ja veden näkösyvyyden mittaamiseksi Saimaalla.

Kari Hartikka selvitti näkösyvyysmittausten ilmoittamista Ympäristökeskuksen ylläpitämään JärviMeriWikiin. Homma on varsin yksinkertainen ja onnistuu myös hipaisupuhelimella. Kari lupaili asiasta jutun myös Halssi-lehteen. Raija Aura seuraa taustalla.

Asiantuntijaesitysten lisäksi seuran jäsen Jorma “Hepa” Pulli oli löytänyt mielenkiintoisen lähteen seuran arkistosta. Kyseessä on pieni leike LrPS:n seurajulkaisusta vuodelta 1972. Kas, siinä on otsikkona miltei sama, kuin erään tänä vuonna 50 vuotta täyttävällä veneilyorganisaatiolla:

Olisikin mielenkiintoista tietää kenen sanataiturin kynästä nämä huomiot ovat peräisin? Hepa ei kovasta pohdinnasta huolimatta saanut mieleensä, että kuka tekstin olisi kirjoittanut. Josko seuramme senioriteetista joku muistaisi kenen kirjoittama tai missä yhteydessä kyseinen klausuuli nostettiin esiin?

Oheisen aiheiden lisäksi kuultiin kommodorin terveiset Saimaa Geoparkista ja Järvi-Suomen Peruskirja -tavoitteesta. Molemmille aihealueille kuuluu hyvää ja asiat menevät hienosti eteenpäin.

Kaikkiaan tämänkertaisen seuraillan aiheet olivat hyvin kiinnostavia ja ne herättivät paljon keskustelua.

Wilmanrannan Saalinki & Salaatti -illat jatkuvat huhtikuussa, jolloin aiheen on matkapurjehdus.

Yhteistyössä