Tiistaikisaa plägässä 6.6.

Kovin kevyt tuulenvire saatteli mitään pellkäämättömät neljä venekuntaa kohti lyhennettyä tiistaikisan rataa Lappeenrannan edustalla tiistaina 6.6.

Tiistai-illaksi heikentynyt tuuli oli ilmeisesti “säikäyttänyt” osa seuran aktiivikisaajista ja lähtölinjalla pyöri vain neljä venettä: Juha Liimattan 6mR-luokan kaunotar “Fly”, Matti Ahosen X99-raaseri “Onyx”, Jorma Ikosen Maestro 31 “Ilona” ja Topiantti Äikkään (vielä kevyenä pidetty, eli ilman halkoja oleva) Sirena 38 “Suvihuvi”.

Startissa Onyx oli tarkin, Suvihuvi seurasi puolentoista veneenmitan päässä, Ilona ja Fly lähtivät omaan tahtiinsa perässä. Kipparikokouksessa todettiin, että kun on näin kevyttä, niin kierretään Mertaniemen eka vihreä ja sieltä sataman itä-länsi -portin läpi UK-poijulle ja siitä maaliin…

Suvihuvi kikkaili ekana ylämerkille, Onyx seurasi aivan tuntumassa. Fly ja Ilona kävivät omaa kisaansa.

Avotuuliosuus otettiin Suvihuvissa rennosti ja ehtipä siinä nappaamaan ohi pyrkivästä Onyxista oheisen kuvankin.

Onyx saatiin lähikuvaan kun kippari Matti Ahonen miehistöineen jäi roikuttamaan spinnua Suvihuvin pakkeihin. (Kuva: LrPS:n arkisto.)

 

Tuuli ensin loppui kokonaan ja siten kääntyi – avotuuli muuttui loivaksi kryssiksi. Jostain syystä Onyxin rutinoitunut miehistö pyrki kryssaamaan spinnulla ja samaan aikaan Suvihuvissa oltiin tarkkana: siitä yksi “henkilökohtainen” ja äkkiä eroa olikin jo kappaleen matkaa…

Näin kevyesti edettiin Mertaniemestä kohti UK-poijua. Ohi riuhtonut kirkkovene näytti vauhdin mallia, purkkareissa lähinnä tuskailtiin olematonta virettä. (Kuva: LrPS:n arkisto.)

 

UK-poijulla Suvikka oli ensin, Onyx lähes kannassa. Ilona oli kevyempänä saanut Fly’sta pienen eron aivan heikon tuulen saattelemana. Matkalla takaisin itä-länsi -portille Matin äksä joutui tikkaamaan kerran, Suvihuvi kikotteli – ehkä vauhdin kustannuksella – portista suoraan läpi. Rapasaaren matalan kohdalla reitinvalinta erosi: Suvihuvi lähti kiertämään matalaa pohjoispuolelta tavoitellen vapaampia tuulia selältä – Onyxissa katsottiin parhaaksi hakea rantatuulia Rapasaaren laiturin tuntumasta…

Suvihuvin ajoi halssinsa aavistuksen pitkäksi ja Onyx haisteli tuulet “rantareitillä” tarkasti. Toisessa kisaparissa Ilona oli (tonnitolkulla?) kevyempänä nykäissyt eron Fly’hin nähden.

Reippaannäköiset saunottellijat huutelivat rannalta, että “vajaalla metrillä Onyx voitti” – osaksi ehkä siitä syystä, että Suvihuvi tähtäsi samalle viittojen linjalle josta kisaan lähdettiin ja Onyxissa kipparilla, ja ilmeisesti koko miehistöllä, oli parempaa tietoa maaliviivasta, joka olikin viitan ja Wilmanrannan lipputangon välissä.

– Nooh, näitä sattuu ja ensi kerralla tiedämme ajaa ykkösenä oikealle maalilinjalle, Suvihuvin kippari ja seuran kommodori Topiantti totesi kisan jälkeen ja antoi Matille ja hänen miehistölleen reilun tunnustuksen hyvästä kisasta.

– Ensi viikolla uudestaan!, Matti huikkasi kisan jälkeen.

Tämän sanailun myötä Jollu Ikonen kipparoi Ilonan maaliviivalle ja Fly tuli vakaasti omaa tahtiaan kohti Wilmanrantaa, jonka saunaterassilla taisi tällä kertaa olla enemmän porukkaa kuin kisaa käyneissä veneissä… Jopa Rapasaaren kaijalla nähtiin kokeneita ja alati kommenttivalmiita seiloreita menevän näköisten ajopelien kanssa. Matin sanoista voisi ottaa vinkin: “Ensi viikolla uudestaan!”

LrPS:n tiistaikisa on rento ja reipashenkinen harjoituspurjehdus, jossa jokainen venekunta voi hieroa omia manöövereitaan haluamallaan tavalla: samalla saadaan hieman vertailukohtaa siihen kuinka veneiden vauhdit ovat verrannollisia keskenenään ja millaisia vinkkejä muilta voisi soveltaa omaan suoritukseensa. Kisan jälkeen perinteinen sauna.

Seuraava tiistaikisa on 13.6. Wilmanrannan edustalla. Kipparikokous on noin klo 17:30, startti klo 18:15.

Tervetuloa mukaan!

Yhteistyössä